Lördag 11 juli 2020

Västerbottningen

Sångbubblor bubblade av sång vid Tallbacken

Sångbubblorna är en kyrklig barnkör som förra veckan underhöll boende på Tallbacken i Nordmaling.
– De var jättebra, skojigt att de tänker på oss och kommer hit, säger Karl-Gustav Johansson som avnjuter konserten från första parkett.

Nordmaling · Published maj 26, 2020 at 14:15

Tallbacken har i över två månader haft besöksförbud och tiden är dryg för de äldre. När barnkören Sångbubblorna kom på besök förra onsdagen flockades de boende på balkonger och uteplatser.

På första våningens balkong sitter Karl-Gustav Johansson.

Hur har du det om dagarna?

– Det är långtråkigt, fruktansvärt långtråkigt. Det blir mest att jag tittar på tv.

Vad känner du när du hör barnens sång?

– Hjärtat börjar klappa på mig. Jag har sju barnbarn som jag saknar jättemycket.

Sångbubblorna är en del av barnverksamheten inom Svenska kyrkan i Nordmaling.

– Vi har varit med i två år, det är roligt att träffas och sjunga, säger säger Lilly och Luna som även läser en fin dikt på konserten.

Repertoaren är blandad och passar alla åldrar. Flånkor och grånkor kallas tutorna och gummibollarna som används till ackompanjemang. Kören stämmer in med liv och lust. Publiken sitter på behörigt avstånd, på balkonger och terrasser, i tre väderstreck.

Hanna Sjöstedt är församlingspedagog och leder kören medan Malin Björk är assisterande volontär.

Var kommer namnet Sångbubblorna ifrån?

– Det finns så många barnkörer i Sverige att vi ville ha ett namn som inte finns, jag tror att vi är ganska ensamma om det, säger Hanna.

Hanna berättar att kör funnits i fyra år och vänder sig till barn i åldern sex till nio år. De träffas en dag i veckan i kyrkstugan och församlingsgården, där de sjunger och fikar tillsammans.

– Vi uppträder framförallt i kyrkan vid gudstjänster eller när det ordnas aktiviteter för barn och familjer eller behövs någon extra insats. Som till exempel nu med coronan.

– Nu satsar vi extra på att komma ut till de äldre, exempelvis var vi runt på äldreboendena med påskris och barnen i alla våra barnverksamheter har gjort kollage med foton och pyssel, som vi gav till äldreboendena för att uppmuntra och peppa.

Pratar ni om corona med barnen?

– Jadå, förutom att vi har rutiner för hygienen och försöker hålla avstånden och leka med hänsyn så är det stort fokus på att få prata. När vi har bön får barnen själva välja ämnen, och då tar de själva ofta upp coronan, då blir det ett naturligt samtal som utgår från dem själva.

Flera olika barnkörer har under våren sjungit för de äldre på boendena. Även om sommarlovet börjar blir det en fortsättning på underhållningen för de äldre.

– I sommar kommer ungdomsledarutbildningen, som är en fortsättning på konfirmationen, att jobba två veckor med stort fokus på att besöka äldreboendena, med sång och andra aktiviteter som är möjliga, säger Hanna.

Det är långtråkigt, fruktansvärt långtråkigt.

Det är roligt att träffas och sjunga.