Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Räddningstjänsten efterlyser ihållande regn för att motverka den stora brandfaran i Nordmalings kommun och längs länskusten. Foto: ROLF JAKOBSSON

Stor brandfara i Nordmaling

Räddningstjänsten varnar för stor brandfara i Nordmalings kommun och längs hela länskusten.

Nordmaling · Published jul 23, 2021 at 17:00

På torsdagen slog SMHI:s FWI-index, Fire Weather index, i taket när det gäller brandfara i Nordmalings kommun.

– Då var det en topp på den fem- och sexgradiga skalan, men i dag är det inte samma extrema värden. Nu har vi vissa fläckar som är på en femma, och fyra och tre bitvis i kommunen, säger Lars Kinnunen, ställföreträdande räddningschef i Nordmaling.

– Det slår ju lite olika, men det är fortfarande väldigt torrt ute i skogen.

Lars Kinnunen gick ut med en uppmaning till allmänheten på räddningstjänstens Facebook-sida om att vara försiktiga i skog och mark.

– Jag ville att man skulle avstå från att elda i skog och mark. Det finns inget eldningsförbud, men som en liten påminnelse om att det är fortsatt torrt.

De enstaka störskurar som kommit lindrar inte brandfaran, enligt Lars Kinnunen.

– Störtskurar är egentligen inget bra. Om det är nog torrt i backen rinner det bara uppepå och ned till närmsta vattendrag. Vi vill ha ett ihållande regn så att det riktigt får trycka ned i backen.

Enligt Kinnunen är det särskilt brandfarligt vid kusten.

– Där har vi de högsta värdena, enligt FWI-indexet. Men det är egentligen torrt överallt och det gäller hela kusten. Övik har väl lite värre än vad vi har, och det finns fläckvis uppöver också.

Nordmaling är dock hittills förskonad från skogsbränder i sommar.

– Peppar, peppar, det har vi inte haft, säger Lars Kinnunen.

Han menar dock att det krävs ganska lite för att en skogsbrand ska ta fart.

– Nu blir det mer folk som rör sig i skog och mark när vi börjar komma in i bärsäsong och svampsäsong. Det är lätt hänt att någon kastar en fimp i skogen eller att man tänder en eld där man inte ska tända.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten

Nordmaling bäst på företagsklimat

Nordmaling Nordmaling är åter bäst i Västerbotten på företagsklimat, enligt Svenskt Näringslivs årliga rankning. Bjurholms kommun följer hack i häl på plats 54.
Västerbottningen rekommenderar

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.

Här ska nya förskolan i Nordmaling byggas

Nordmaling Ett symboliskt första spadtag i byggnationen av nya förskolan i Nordmaling togs på måndagsförmiddagen. "Det känns fantastiskt", säger kommunalråd Madelaine Jakobsson (C).
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport