Fredag 18 januari 2019

Västerbottningen

Vill synliggöra minoriteter

I Sverige finns fem nationella minoriteter, av vilka fyra har egna flaggor och officiella flaggdagar. Men det är väldigt få kommuner som uppmärksammar minoriteternas status.
– Det borde vara en självklarhet, det handlar om mänskliga rättigheter, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist, kultur- och fritidschef i Nordmaling, som utrett nya flaggregler i Nordmaling.

Nordmaling · Published dec 19, 2018 at 11:15

I måndags fastställde kommunfullmäktige regelverket. För att synliggöra de nationella minoriteterna införs officiell flaggning på kommunala anläggningar.

Det gäller Samernas nationaldag 6 februari; Sverigefinländarnas dag 24 februari; Romernas internationella dag 8 april; samt Tornedalingarnas dag 15 juli. Den judiska minoriteten saknar flagga och fastställd högtidsdag.

Lagen om nationella minoriteter innebär att minoritetsspråken ska skyddas och främjas och att de nationella minoriteterna ska kunna behålla och utveckla sin kultur.

Förvaltningsmyndigheterna är också skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge dem inflytande i egna frågor.

Madelaine Jakobsson, kommunalråd i Nordmaling, tycker det är hög tid för flaggreformen.

– Jättebra att vi nu kan flagga för våra minoriteter, vi ska även flagga med prideflagga när vi ordnar regnbågsvecka i februari, säger hon.

Ny budget bäddar för fler bussförare

Vännäs Liljaskolan i Vännäs startade en ny omgång av sin vuxenutbildning till bussförare den 7 januari. Även i Vilhelmina och Skellefteå ska utbildas bussförare i år. Samtidigt...