Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

BILDSPEL: Traditionell julmarknad på bruket

Den bleka vintersolen kom i helgen smygande med julstämning till vackra Olofsfors bruk. Vid torghandeln står eldjonglören Ture Holm och slukar eld medan luciatåget glider förbi på frustande hästar och en jättemuurikka osar inbjudande.

Olofsfors · Published nov 27, 2018 at 11:15

Ladugårdsbyggnaden är fylld av hantverkare och utställare som säljer hemkokade godis, sylt och glögg men även fint hantverk med kvalité. Anette Öberg, som driver byggnadsvårdsbutik med antikt och inredning, samordnar marknaden.

– Julmarknaden har en lång tradition med många besökare och jag tycker det är så kul att det är så mycket folk som hittar hit. I år har utställarantalet ökat till 60 stycken, vi har fler stånd utomhus och använder den gamla handelsboden som stått tom. Vi har också mer mat så besökarna inte behöver gå hungriga, säger Anette.

Kafé Anno 1762 serverar tomtegröt och i gamla handelsboden finns intressanta produkter från när och fjärran. Mudassar Anwar är från Pakistan, där han arbetat inom textilindustrin.

– Till Sverige kom jag för två år sedan, jag träffade en tjej och bildade familj. Jag har vidareutbildat mig här och säljer nu organic socks till 17 länder med hjälp av nätet och andra företag. Strumporna är av ekologisk bomull, giftfria och rättvist producerade, en viss procent av försäljningen går till flickors utbildning i Pakistan. Jag vill bidra till en bättre och hållbar värld, säger Mudassar.

I bagarstugan bakas det och i manufaktursmedjan är det öppet hus hos hantverkare och konstnärer. Vid Olofsfors urmakeri och klockmuseum pågår tipsrunda. Hela Olofsfors bruksområde myllrar av liv och trevlig julstämning. En succé med uppåt 3000 besökare under helgen.