Tisdag 22 oktober 2019

Västerbottningen

Tre byar anordnade Byasvängen igen

Så var det dags för Byasvängen, en sväng som är inne på andra året. Med bil tar sig folk runt de natursköna byarna Sunnansjö, Domsjö och Baggård för att besöka bygdegårdarna där ortsborna ordnar loppis och annat trevligt.

Nordmaling · Published jul 3, 2019 at 15:15

Föreningen Byasvängen startade 2003. De gamla skolorna i de tre byarna gjordes om till hembygdsgårdar för att skapa samlingsplatser för byborna. Tanken är att ta upp gamla traditioner och skapa nya kulturella möten. Till exempel konstutställningar, musikarrangemang, kaféer, loppis och Valborgsmässofirande. Något för alla att samlas kring.

Byasvängen med en sträcka på ungefär fem mil. På väg 353 så är första stoppet vid Baggård, en by med anor från 1500-talet.

I en bygdegård står loppisborden på rad längs väggarna med både nytt och gammalt. Byborna har bjudits in för att sälja sin saker och några av dem som nappat är tjejerna Maj Jonsson och Matilda Käck.

– Vi säljer sådant som vi inte behöver, det är kul att sälja loppis, säger de båda.

Ute på gårdsplanen visar Elias Jonsson upp sina färdigheter på cykel medan Fredrik Holmberg står vid husväggen och grillar hamburgare.

– Det går bra idag, de flesta som kommer hit äter en burgare innan de åker vidare till nästa by. säger Fredrik.

Nästa stopp är Djupsjö som fanns redan på 1400-talet. Det gamla skolhuset här har fått namnet Uppgårn, förmodligen för sitt upphöjda läge på en kulle.

Förutom loppis så finns här våfflor med grädde och sylt för den som känner för det. Vid Byasvängens bygdegårdar finns även en tipsrunda med lite kluriga frågor som har anknytning till orten.

Nästa bygdegård ligger i Sunnansjö. I en nedlagd skola som byggdes 1905. Sture Granström är en av dem som gått i denna skola.

– Jag gick här i fyra år, det var en lugn och fin skola. Men innan skolan byggdes så fanns det flera småskolor här i byn, det var vanligt på den tiden, säger Sture.

Emma Jonsson som är en av dem som ordnat Byasvängen, har lyssnat på resonemanget och inflikar.

– Jag har hört att när det regnade fick ni inte gå ut på rasten utan fick stå i farstun och sjunga- Vem har tagit prästens sko, prästens sko. Det var väl förstås för att sysselsätta er med något.

Emma tillägger att hon noterat att det varit förvånansvärt mycket folk som hittat hit, även folk utifrån andra orter. Hon har själv passat på att sälja sina saker vid ett loppisbord.

– Jag har varit i min källare och plockat ihop vad jag hade och fått sålt hälften, men så hade jag  ett bra pris också tio kronor styck. säger Emma.

Nu planerar Byasväng- gruppen att vidareutveckla och ordna kafé med hembakat som ortsborna bakar och säljer i mitten av Juli. Det blir även konstutställning med Karin Åeles. Byggnadsvårdsbutiken i Olofsfors kommer också. Mycket finns att se och uppleva ute i byarna.

Jag har varit i min källare och plockat ihop vad jag hade och fått sålt hälften. Men så hade jag ett bra pris också.

Tuff debatt om underskott

Vännäs Drygt 14 miljoner kronor. Så stort ser årets underskott ut att bli för vård- och omsorgsnämnden i Vännäs. Under kommunfullmäktige väckte frågan en het debatt.