Fredag 28 februari 2020

Västerbottningen

USA-spelare inspirerar basketlag i Nordmaling

När 13-åriga Belle Akeredolu från Virginia, USA, besöker sin släkt i Rundvik tar hon ingen paus från sitt stora intresse – basketen. I sommar spelar hon med Northern Knights i Nordmaling och hennes talang är en morot för flera i laget.

Nordmaling · Published aug 20, 2019 at 11:15

För fyra år sedan började Belle spela basket och i dag är hon med i två lag i USA, dels ett skollag, dels ett lag i en högre division. Belle är en av de yngsta spelarna i det senare nämnda laget, de flesta av tjejerna är två år äldre, och de spelar mot 15-18-åringar.

Hennes lag har deltagit i turneringar där spelarna har en chans att visa deras talanger för college-tränare. Belle har redan uppmärksammats av flera tränare.

– Jag drömmer om att spela basket på ett bra college eller universitet, och bli åklagare, berättar Belle.

Hennes mamma Lena Akeredolu kommer från Rundvik och varannan sommar brukar Belle komma hit för att hälsa på släkten.

– Jag trivs bra i Rundvik, det är mer avslappnat och mycket renare än där jag kommer ifrån, säger Belle. Det bästa är såklart att bli bortskämd av mina morföräldrar och resten av släkten.

För att hålla igång basketen tränar Belle tre gånger i veckan med Northern Knights som tillhör Korpen Nordmaling. Hon spelade även med laget förra året, och tränaren Peter Karlsson ser en stor utveckling.

– Hon har lärt sig mycket jämfört med förra året. Hon är smart när hon spelar, och vågar mycket. Dessutom är hon fostrad till att vara disciplinerad.

Belles coach i USA driver tjejerna som soldater, berättar mamman med ett skratt.

– I USA är spelet ofta mycket hårdare, här är det lite mer på lek, menar Lena Akeredolu.

En lärdom som Belle har givit Peter Karlsson är att det går att lära barn disciplin.

Men det är inte bara Peter Karlsson som lär sig något av Belle, det gör även de andra i laget.

– Jag blir glad när jag ser andra tjejer spela basket. Det är underbart att få spela med Belle, hon är så duktig. Hon leker inte bara, utan hon är väldigt koncentrerad, säger Sajeda Ghulam Rasool, 14 år.

Belle säger att alla i laget är väldigt snälla och talangfulla. Och hon tycker att det är roligt att spela med killar.

– Det är något helt annat än jag är van vid, killarna är mycket mer fysiska när de spelar. Tjejerna jag spelar med i USA är dessutom kortare än jag, säger Belle som är cirka 177 centimeter.

– Den största skillnaden är att Northern Knights inte är lika intensiva och strukturerade som hemmalagen. Det ger mig chansen att träna utan press.

Belle kan inte prata svenska, men flera i laget säger att det inte begränsar spelet.

– Det fungerar bra att spela ihop, trots att jag inte kan prata med henne. Hon förstår vårt spel, säger 18-åriga Isak Tkabo.

I slutet av augusti åker Belle hem, men hon ser fram emot att spela med Northern Knights igen. I framtiden vill Belle flytta till Sverige och bo i ett rött hus.

– Kanske kommer jag spela basket professionellt i Umeå eller Luleå.