Tisdag 16 oktober 2018

Västerbottningen

VIDEO: Äldre dansade på Tallbackens boende

Dansmusiken flödar från samlingssalen i källaren på Tallbackens äldreboende i Nordmaling. Lokalen är proppfull. Snittar, snacks och vin bidrar till den goda stämningen.
– Detta är andra gången vi ordnar pub med musik, det är jätteuppskattat av de boende, säger Vivianne Holmlund, enhetschef.

Nordmaling · Published okt 11, 2018 at 11:15

Arrangemanget i Tallbackens samlingssal kallas pub och dansafton, även om tidpunkten ligger strax efter lunch på eftermiddagen. De alkoholhaltiga dryckerna serveras till självkostnadspris och det går knappast att ta emot fler föranmälda pubgäster.

För musiken står Hanz Ingvarz från föreningen Furan i Bullmark, som erbjuder daglig verksamhet och bostäder för pesoner med vissa funktionsnedsättningar.

Bandmedlemmarna är de musikaliska hyresgästerna och arbetstagarna Roland Jonsson, gitarr, Nils Källbjer, trummor, Daniel Forsgren, keyboard, Lars-Gunnar Nyqvist, sång, Mats Nordell, som dock inte uppträdde på Tallbacken, samt Furans egen sångfågel Monika Lundmark.

– Bandet bildades 2009 under ledning av musikhandledare Åke Swahn, som bland annat spelat i Max Fenders, de hade också spelat några år dessförinnan, säger Tomas Johansson, arbetsledare.

Tomas berättar att Hans Ingvarz uppträtt på Nolia, Glashuset, Vännäs kulturfestival, Happy home, Kulturkalaset med mera. Träning sker i Furans egen musikstudio på tisdagar och onsdagar.

– De älskar musik och att få uppträda betyder jättemycket och bidrar till självförtroende. I början stod de mest och tryckte blygt bakom scenen, nu vill de knappt kliva av, säger han.

Hanz Ingvarz svar på Christer Sjögren heter Lars-Gunnar Nyqvist. Han drar av svensktoppsklassikern Vad har du i fickan Jan, med en finess som får både pubgäster och dansande par att rodna av förtjusning.

Rune Lindgren, boende, blir på riktigt bra humör av musiken.

– Vi har haft pub en gång förut, så brukar vi också ha sång och musik till jul och nyår, säger Rune och lyfter glaset och skålar.

Dagmar Holst uppskattar snittarna och har ett gott öga till musikerna.

– Men det var lite hög volym så jag tog ut hörapparaten, säger Dagmar.

Enhetschefen Vivianne Holmlund kunde bara önska att lokalen var lite rymligare.

– Då hade vi fått plats med rullstolsdans också, säger Vivianne och blir uppbjuden av Leif Hammarstedt.

Arne Molander, boende, är en erfaren dansare och skicklig kavaljer.

– Jag har dansat hela livet, att dansa är livet, säger Arne som bjuder sköterskan Eva Johansson på svängom.

Tomas Johansson berättar att bandet lovat komma tillbaks och spela nästa år också.

– Bandet har mycket mer musik att bjuda på än vad de hann med denna stund, säger han.

Jag har dansat hela livet, att dansa är livet.

Hörnefors behåller busslinje genom samhället

Hörnefors Hörnefors kommer även fortsättningsvis att trafikeras genom samhället. Det står klart sedan diskussionen mellan Umeå kommun och landstinget avslutats inför upphandling av...

Het debatt om kärv ekonomi

Vännäs Kommunens kärva ekonomi stod i centrum när nya fullmäktige sammanträdde första gången i måndags. Senaste delårsbokslutet för 2018 visar underskott med 6,3 miljoner kronor.

Västerbotten har lägst andel oljepannor

BJURHOLM Bioenergibolaget Scandbio har låtit göra en nationell studie av andelen olje- respektive pelletspannor i svenska småhus. Den visar att i Västerbotten finns lägst andel privata...

Bjurholm får rink i vinter

Bjurholm Det blir en hockeyrink på konstgräsplanen bakom Folkets hus i Bjurholm i vinter. På tisdagen beslutade kommunstyrelsen att avvakta med en försäljning av den gamla sargen som...

Vindeln rustar för rally igen

VINDELN Kommande vinter och då lördag 16 mars planeras det att köra ett rally i Vindeln för första gången på mycket länge. – Om jag inte är ute och cyklar var det 1972 eller 1974...