Måndag 13 juli 2020

Västerbottningen

Vill visa upp en öppen kommun

I dag, måndag, börjar Regnbågsveckan i Nordmaling. Det är andra året som kärleken, öppenheten och alla människors lika värde har sitt eget firande.
– Syftet är att visa att vi är en öppen kommun dit alla är välkomna och har rätt att vara som de är, säger Paula Quinones, kultur- och fritidschef.

Nordmaling · Published feb 10, 2020 at 09:15

Regnbågsveckan börjar ikväll med filmvisning i Rundviks Folkets hus av SVT:s prisade film Topp 3, en animerad romantisk komedi om kärlek som även har ett glesbygdsperspektiv och lyfter fram värderingar och förväntningar som kan göra att man lämnar sin hemort.

I veckans program märks torsdagskvällens föreläsning i ladugården på Olofsfors bruk med Ann-Christine Ruuth som fram till 60 års ålder var mer känd som kyrkoherden Åke i Växjö. Den sker i samarbete med Svenska kyrkan.

Paula Quinones berättar att ett av målen med Regnbågsveckan är att utmana etablerade normer och visa att alla människor är välkomna, uppskattade och fria att leva och verka i kommunen. 

– På små orter behövs alla, säger Quinones.

Till grund för Regnbågsveckan ligger FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, som inleds med orden: ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.

Program Regnbågsveckan

10 feb kl 19.00: Rundviks Folkets hus: Filmvisning "Topp 3" med panelsamtal.

11 feb kl 14-16: Biblioteket: Antidiskriminieringsbyrån.

11 feb kl 18.30: Biblioteket: Författarsamtal med Anna Jakobsson Lund

13 feb kl 19:00: Olofsfors, Ladugården: Föreläsning i samarbete med Svenska Kyrkan Nordmaling. med Ann-Christine Ruuth, fram till 60 års ålder känd som Åke och kyrkoherde i Växjö.

14 feb kl 10.30: Biblioteket: Bland drakar och dragqueens - sagostund med Inga Tvivel.

14 feb kl 12-16: Omega: Öppet hus.

10 feb - 6 mars: Biblioteket: Utställning "Myter och verkligheter - en lesbisk exposé.

17 feb - 26 mars: Resecentrum: Utställning av elevers regnbågskonst skapat under regnbågsveckan.

Källa: Nordmalings kommun