Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Zanna vill gå sin egen företagarväg

Zanna Lindgren, 20, har vuxit upp i en företagarfamilj och var länge tveksam till att starta eget. I februari tog hon ändå steget och siktar på att etablera sig i sin uppväxts Nordmaling, men det blir inte i familjeföretaget. Zanna vill gå sin egen väg.

NORDMALING · Published nov 29, 2018 at 14:15

Efter att ha utbildat sig spaterapeut och make up-artist vid Dragonskolan och nagelterapeut vid Nail Design School startade Zanna Lindgren i februari eget företag.

Valet var långtifrån enkelt. Ja, Zanna kämpade till och med aktivt emot.

– Jag har sagt hela livet att jag aldrig ska bli företagare. Jag har sett hur mycket föräldrarna jobbat, nästan aldrig varit lediga och ändå inte blivit miljonärer.

Men Zanna tog ändå klivet, för det finns så klart även positiva sidor med att växa upp i en företagarfamilj.

– Jag har vuxit upp rätt snabbt och fått ta mycket ansvar. Ansvaret att till exempel jobba och komma i tid har alltid varit en självklarhet för mig, betonar Zanna Lindgren.

Förmåga att ta ansvar och noggrannhet med detaljer krävs om man ska kunna hävda sig i branschen, inte minst i Umeå där konkurrensen är knivskarp.

– De stora salongerna är nästan för stora och många jobbar även hemifrån och då är de för billiga för att man ska kunna konkurrera.

När marknaden i storstan nästan är mättad är det ett trumfkort att kunna vända blicken mot ett mindre samhälle. En dag i veckan tar Zanna emot kunder i föräldrarnas företag, Sandströms sport och motor i Nordmaling. Med lovande resultat.

– Dagarna i Nordmaling går inte sämre än i Umeå, men visst tar det ett tag innan folk uppmärksammar att jag sitter här, konstaterar hon.

Trots att hon just nu bedriver verksamheten i butiken ska nog föräldrarna inte ha alltför stora förhoppningar att hon tar över den i framtiden.

– Nej, en bra säljare tror på det den säljer och så känner inte jag för den här butiken.

– Jag startar hellre något som jag har intresse av, som jag kan sälja in och tycker är roligt.

Zanna Lindgren bor dessutom i Vindeln och det är en tredje plats där hon kan tänka sig att testa vingarna. Men det blir en senare fråga.

– I framtiden ser jag att jag satsar mer här i Nordmaling och mindre i stan.

Zanna verkar vara bestämd i utstakandet av sin egen företagarväg, så pappa Tomas och mamma Annika får klura vidare på vad som ska hända med sport- och motorbutiken när de är klara med sitt värv.

– Jag har inte räknat med att Zanna ska vara intresserad. Vi får se vad vi känner den dag vi inte vill hålla på längre, om vi säljer eller vad vi gör, säger Annika Rönnbäck.

I framtiden ser jag att jag satsar mer här i Nordmaling och mindre i stan.