Lördag 23 mars 2019

Västerbottningen

Foto: PIXABAY

3 av 4 anhörigvårdare är kvinnor

Länet · Published mar 12, 2019 at 06:15

Förra året fick 359 västerbottningar närståendepenning för att vårda en nära anhörig och av dem var 69 procent kvinnor. Den andelen är något lägre än det svenska snittet som ligger på 72 procent kvinnor.

– Vi vet från forskningen att när det gäller anhörigomsorg, så gör kvinnor mer och tar ett större ansvar, säger Petra Ulmanen, forskare i socialt arbete vid Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Till skillnad från könsfördelningen på många andra områden så har den siffran varit i princip densamma i två årtionden.

– Att vårda en anhörig påverkar väldigt tydligt de här sakerna som vi är vana att se som jämställdhetsfrågor, till exempel förmågan att försörja sig, säger Petra Ulmanen.

Något som däremot ökat är antalet mottagare av närståendepenning i Sverige som gått från 7 600 personer 1999 till 17 000 personer 2018.

– Det är få som använder den här ersättningen. Den är generös i ersättningsnivåerna, men det är en kort period som man kan få den och det är väldigt få som känner till att rättigheten finns, säger Petra Ulmanen.

Närståendepenning

Om en anhörig är svårt sjuk och håller på att dö, går det att ansöka om närståendepenning från Försäkringskassan. Ersättningen betalas ut i högst 100 dagar.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Få startar nya företag i Vännäs

Vännäs Vännäs hamnar på tredjeplats över de kommuner i landet som har lägst andel nyföretagare. Men samtidigt överlever företagen länge.

Frustration när betalningsmedlen strular

Åmsele Hos lanthandeln i Åmsele är det god ruljangs. Men det är inte alltid det flyter på lika smidigt. – Det är när tekniken havererar som problemen uppstår, här kan det svaja en hel del, säger Mia Jacobsson, kassabiträde.