Torsdag 6 augusti 2020

Västerbottningen

Inbrott är ett av de vanligaste brotten som företag utsätts för. Foto: PIXABAY

4 av 10 företagare drabbade av brott

Sverige · Published jul 7, 2020 at 06:15

Av företag med under 50 anställda har 39 procent utsatts för brott, enligt en undersökning beställd av Länsförsäkringar.

– Sedan förra året har oron ökat bland företagarna för att bli drabbad av skadegörelse, inbrott eller stöld. Den här utvecklingen är självklart inte bra, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på Länsförsäkringar.

Just inbrott, stöld och skadegörelse är de vanligaste brotten och andelen som drabbats har ökat – däremot minskade andelen som utsatts för fakturabedrägerier något.

Minska risken för inbrott

  • Gör en riskanalys över verksamheten och skapa rutiner. Hur ser området ut? Vad har du som är värt att skydda? Hur ser ditt befintliga skydd ut?
  • Se till att ha försäkringsgodkända certifierade lås på alla ytterdörrar. Gäller även digitala lås.
  • Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster kan förses med godkända fönsterlås alternativt inkrypningsskydd/galler. I vissa fall kan detta vara ett krav i din försäkring.
  • Ett larm kan fungera avskräckande och begränsande. Om du har försäkringskrav på larm så står det i ditt försäkringsbrev. Kontakta en certifierad anläggarfirma om du ska installera ett inbrottslarm.
  • Förvara stöldattraktiv egendom inlåst i värdeskåp eller säkerhetsskåp alternativt kan större dyrbar utrustning låsas fast med kätting.
  • Använd DNA-märkning samt skylta om att du gör det. Stöldskyddsmärkt egendom har inte ett lika attraktivt andrahandsvärde vilket kan få tjuven att avstå. Om du ändå blir bestulen så ökar chansen att du får tillbaka godset.
  • Även kameraövervakning fungerar avskräckande och det kan det hjälpa till att utreda brott.
  • Områdesskydd i form av stängsel och grindar försvårar ytterligare för tjuven. Om du har krav på områdesskydd anges det i ditt försäkringsbrev.

Källa: Länsförsäkringar

Elitserien nästa för 14-åriga Freja

Konståkning Emilia Wissting tävlar redan i Elitserien i konståkning. Nu får hon sällskap av Freja Jonsson. Därmed har Lycksele Konståkning två åkare på högsta nivå.

Försvunna pojken hittad

Umeå Under onsdagskvällen rapporterades en pojke försvunnen vid Yttersjöviken. Sökinsatserna efter pojken var omfattande och vid 19.30 tiden kunde pojken hittas relativt välbehållen.

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport