Söndag 20 september 2020

Västerbottningen

Allt fler cyklar stjäls

Sverige · Published aug 5, 2020 at 06:15

Förra året ökade antalet anmälda cykelstölder jämfört med föregående år och under första halvåret 2020 så fortsatte ökningen – nästan en femtedel fel cyklar stals än samma period 2019.

– Tjuvarna är riktigt fräcka och klättrar upp på balkonger, har med vinkelslip för att få loss lås, de bryter upp hela cykelställningar och vi har även rapporter på att tjuvar kommer med lastbilar och lastar in alla cyklar som står parkerade vid busshållplatser. Vi har till och med exempel på cyklar som stulits utanför polisen. Omgivningen skulle behöva börja reagera mer på cykelstölder, för i dagsläget är det mer eller mindre helt riskfritt att stjäla en cykel, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

När det gäller elcyklar är både själva cykeln och batteriet stöldbegärligt. I fem procent av fallen har både cykel och batteri stulits samtidigt. I strax över sextio procent har elcykeln utan batteri stulits, medan enbart batteriet stals i en tredjedel av fallen.

–  Det här tyder på att elcykelägare ändå är duktiga på att komma ihåg att ta med batteriet när de lämnar cykeln utan uppsyn. Men dessvärre fortsätter stölderna inte bara av elcyklar uppåt, utan det blir alltmer vanligt att det bara är batteriet som stjäls, så det är viktigt att alltid ta loss det när man lämnar cykeln obevakad, säger Erik Arvidsson.

Dags för biofåtöljen igen

Vännäs Filmstudion i Vännäs laddar för ytterligare en höstsäsong i biofåtöljerna. Samtidigt startar Medborgarhusets bio igen efter att ha varit stängd på grund av coronapandemin.