Lördag 30 maj 2020

Västerbottningen

Foto: PRESSBILD

Antal smittade ökar – och många vill hjälpa

LÄNET · Published mar 20, 2020 at 14:47

I dag finns 28 bekräftade fall av coronaviruset covid-19 i Västerbotten, varav fem drabbade vårdas på sjukhus.

– Det är viktigt att vi alla hjälps åt och dämpar smittspridningen så mycket som möjligt. Nu gäller samma råd för alla västerbottningar – känner du dig sjuk ska du stanna hemma. De som är över 70 år ska dessutom undvika fysiska sociala kontakter, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Än så länge finns ingen brist på varken vårdplatser eller personal inom vården men om det skulle förändras finns åtminstone personal att kalla in, hundratals läkar- och sjuksköterskestudenter är beredda att ställa upp vid behov.

– Alla som är utbildade, eller håller på att utbilda sig, till undersköterska, sjuksköterska eller läkare och är intresserad av att jobba extra är välkomna att anmäla sitt intresse. Regionen kan behöva extra medarbetare om vårdbehovet ökar, många medarbetare riskerar att blir sjuka eller måste stanna hemma för att ta hand om familjen, säger Kia Ronnhed, HR-direktör i Region Västerbotten. 

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.