Fredag 13 december 2019

Västerbottningen

Den arktiska laven Candelariella arctica har för första gången upptäckts i Sverige. Foto: Per Hansson

Arktisk lav funnen i Sverige

För första gången har den arktiska laven Candelariella arctica upptäckts i Sverige, närmare bestämt Holmön.

Holmön · Published okt 10, 2019 at 12:15

Det var Holmöbon Per Hansson som hittade laven den 24 mars i år på Lillhällsnytan på Holmön. I september kunde upptäckten bekräftas av lichenolog Martin Westberg då ytterligare fem exemplar konstaterades i närheten.

Lavarna hittades på ett ställe som ofta är viloplats för sjöfåglar, vilket innebär en kraftig gödsling av kväve och fosfor. Det är också fallet för artens högarktiska växtplatser. Globalt sett är arten mycket sällsynt utanför Arktis.

Hur och när laven kom till Sverige är oklart. Men det kan vara så att den har spridit sig med sjöfåglar som flyttar till och från Arktis och rastar på Holmön. Man kan också reflektera över den stora anpassningsförmågan många organismer har till exempelvis ett förändrat klimat.

"Hoppas det ger fler invånare"

Vännäs Vännäs kommun kan snart få sju nya områden där det blir möjligt att bygga på mark som ligger inom ett strandskyddat område.

Ökar fokus på minoritetsarbetet

Vindeln Det är viktigt att lyssna in den samiska befolkningen i Vindeln. Det menar kommunens nyinrättade minoritetssamordnare som började jobba i september. Nu hoppas hon förbättra och effektivisera kommunens minoritetsarbete.