Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Beslut: Veterinär felbehandlade inte

En veterinär i Västerbottningens utgivningsområde frias från anklagelser om felbehandling av häst.

Umeåregionen · Published feb 27, 2020 at 14:20

Hästen, en travare, hade ätit rabarber och drabbats av förgiftningsfång. Stallägaren bad ägaren kontakta veterinär för att bekräfta besvären.

Veterinären gav hästen Metacam, ett smärtstillande läkemedel, och tog blodprov för att säkerställa att hästen inte drabbats av korsförlamning.

Hästen ställdes i sjukhage och veterinären skulle ringa dagen därpå och ge besked om provsvaren. Morgonen därpå låg hästen i stallet med stora smärtor och svettades.

Hästägaren anser att veterinären orsakade hästen mer lidande genom att ge den Metacam, då den redan hade förgiftning i kroppen av oxalsyran i rabarberna.

Ansvarsnämnden för djurens hälso och sjukvård anser dock att veterinären handlat korrekt när hen under akutbesöket behandlade hästen med smärtlindrande läkemedel, samt rekommenderade fortsatt utredning.

Ingen kritik riktas således mot veterinären.

Nytt hopp för bagarstuga

Vännäs Förslaget var att avslå medborgarförslaget om att bevara och renovera bagarstugan i Vännäs, men en enig kommunstyrelse bytte fot i frågan. "Nu finns det hopp", säger C-ledaren.

Pluggar hemifrån: "Det håller så länge det behövs"

Vindeln Jonna Karlsson från Vindeln är en av alla de gymnasieungdomar som studerar på distans. Hon ser både vissa fördelar med att plugga hemifrån, men också en rad nackdelar.