Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Bjurholm har flest kvinnor i kåren

Bjurholm har landets högsta andel kvinnor i kommunal utryckningstjänst, cirka en femtedel. Rikssnittet är en tjugondel.
– Vi behöver få fler brandmän generellt, av alla sorter, säger Annika Olofsson, deltidsbrandman i Bjurholm.

Bjurholm/Vännäs · Published mar 8, 2019 at 11:20

Statistiken över andelen kvinnor som arbetar operativt i kommunal räddningstjänst bygger på uppgifter från 2017. Den visar att Bjurholms kommun hade störst andel kvinnliga brandmän i Sverige med 21,4 procent.

Annika Olofsson är inne på sitt 16:e år som kvinnlig brandman i Bjurholm.

– Vi har varit ganska många tjejer genon åren, tre fyra stycken, säger hon.

Till vardags arbetar Annika Olofsson som sjukgymnast på Bjurgården, med Region Västerbotten (dåvarande landstinget) som arbetsgivare.

– Arbetsgivaren har stor förståelse och när jag har beredskap informera jag alltid patienterna innan om att jag kan behöva rycka ut. De är alltid väldigt förstående.

Möter du fördomar mot yrket?

– Nej, inte alls. Bjurholm är Sveriges minsta kommun och här förstår man att alla måste hjälpa till om vi alls ska ha någon räddningstjänst.

Bästa med jobbet?

– Kamratskapen, säger Annika Olofsson.

Bjurholm är lång ifrån enda länskommmun med relativt hög andel kvinnor i kåren. Som helhet ligger Västerbotten i topp, med fem kommuner på tio-i-topp-listan. 12 av 15 kommuner är bland de 50 främsta i landet.

Vännäs ligger på plats sju, med 16,7 procent.

Conny Eriksson är räddningschef i Bjurholm och Vännäs kommuner.

– Vi har haft en pågående trend i Vännäs de senaste sex sju åren och jobbat väldigt hårt för att få fler kvinnor att börja hos oss. Till slut när vi fick anställa vår första så lossnade det, idag har vi fem kvinnor anställda i Vännäs, säger han.

Eriksson menar att det krävs ett ihärdigt arbete, dels för att få kommunen som arbetsgivare att möjliggöra anställningar som uppfyller kraven på snabb inställelsetid vid larm och har god arbetsmiljö, och dels för att ändra attityderna till brandmannayrket.

– Det är inte i första hand fysisk styrka och muskler som behövs utan psykiska egenskaper, som förmåga att arbeta i team och ta hand om människor i kris, vid exempelvis trafikolyckor.

Ove Burström är personalansvarig på räddningstjänsten i Bjurholm.

– I fjol sjönk statistiken eftersom en av tjejerna slutade, men en utbildad tjej har sökt sig tillbaks till kommunen och börjar i juni. Vår andra tjej, Elin, är på befälsutbildning i Sandö och blir klar om ett par veckor, sedan kan hon vara styrkeledare och förman.

Vad tänker du om kommunens roll?

– De måste ställa upp som arbetsgivare, för det är ändå i slutänden de som ansvarar för räddningstjänsten.

I riket som helhet var andelen kvinnor i kommunal räddningstjänst 5,1 procent år 2017.

Erik Flink är handläggare för jämställdhet och mångfald på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som årligen presenterar statistiken.

– Vårt mål är att vi ska ha en jämn könsfördelning i kommunal räddningstjänst. Det går åt rätt håll, men skulle vi fortsätta i samma takt som nu skulle det ta 125 år, säger Erik Flik

– Fler och fler räddningstjänster börjar ha både viljan att engagera sig för en jämställd räddningstjänst, men också kunskapen om hur det ska genomföras, säger Flink.

Andelen kvinnor i kommunal räddningstjänst

1. Bjurholm: 21,4%

4. Storuman: 19,0%

5. Vilhelmina: 18,6%

6. Åsele: 17,0%

7. Vännäs: 16,7%

25. Norsjö: 13,0%

26. Robertsfors: 12,9%

32. Malå: 12,0%

38. Dorotea: 11,1%

39. Nordmaling: 11,1%

42. Umeå: 10,3%

44. Lycksele: 10,2%

63. Sorsele: 8,3%

97. Vindeln: 6,9%

151. Skellefteå: 4,9%  

Snittet i Sverige: 5,1%

Statistiken över andelen kvinnor som arbetar i operativ tjänst i kommunal räddningstjänst har hämtats från statistikdatabasen Kolada och kommer från rapporten "Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2018" som publiceras av MSB och Sveriges kommuner och landsting (SKL). 

Källa: Kolada/Nyhetsbyrån Sirén