Onsdag 19 december 2018

Västerbottningen

Blankrösterna minskade mest i Nordmaling

Andelen som röstade blankt i Nordmaling mer än halverades mellan valen 2014 och 2018 – en minskning som är störst i landet.

Nordmaling · Published okt 11, 2018 at 08:00

I kommunfullmäktigevalet 2014 röstade 2,63 procent av Nordmalingsborna blankt vilket var bland den största i landet.

Men i det senaste valet så minskade blankrösterna mer än någon annanstans i Sverige till drygt 1 procent.

Hur stor andelen blankröster är kan vara avgörande.

– Om man hade betraktat blankröster som giltiga skulle röstfördelningen för övriga partier kunna påverkas, särskilt partier i närheten av spärren, säger Abboud Ado, statistiker på Valmyndigheten.

Även den största ökningen av blankröster återfanns i Västerbotten, närmare bestämt i Dorotea där nästan 6 procent röstade blankt i valet.

Spärr mot små partier

För att ett parti ska få delta i mandatfördelningen måste partiet ha fått minst en viss andel av de giltiga rösterna i valområdet. I fördelningen av mandat till kommunfullmäktige måste ett parti ha fått minst 3 procent av rösterna för kommuner som är valkretsindelade och 2 procent för kommuner som inte är valkretsindelade.
Källa: Valmyndigheten.

Vännäs kommunbudget vänder uppåt mot plus

Vännäs Tidigare i höst var Vännäs kommun på väg att missa det budgeterade resultatet för 2018 Men strax före årsskiftet pekar prognosen uppåt igen.

Trafikverket gör omtag om järnvägen i Sävar

Sävar Trafikverkets beslut om Norrbotniabanans dragning förbi Sävar skulle ha presenterats kring årsskiftet. Nu stoppas beslutet och Trafikverket inleder en ny utredning om...