Lördag 21 september 2019

Västerbottningen

Christoffer vidare i Årets Kock

Christoffer Sjögren från Granö har gått vidare i prestigetävlingen Årets Kock 2019.
– Jag jobbade mycket med att få fram ett ganska enkelt recept med hög igenkänning av smakerna, säger Christoffer, som är kock och delägare på Restaurang Grano i Göteborg.

Granö/Göteborg · Published maj 24, 2019 at 11:15

Årets Kock är officiella Svenska Mästerskapet i professionell matlagning och nationens mest prestigefulla matlagningstävling. 24 kockar är nu klara för vidare kvalificeringstävling.

Bland dem finns Christoffer Sjögren från Granö, som numera bor i Göteborg där han är verksam delägare i restaurang Grano.

Christoffer berättar att tävlingen börjar med att man skickar in bilder på en maträtt med recept, som bedömts utseendemässigt och helt anonymt av en jury.

– Jag jobbade mycket med att få fram ett ganska enkelt recept med hög igenkänning av smakerna och la mycket tid på att skriva receptet på ett utförligt sätt som jag själv tycker låter gott och har hög igenkänningsfaktor, säger han.

– Huvudingrediensen var en vacker odlad hälleflundra från Norge.

Kvalet äger rum i Stockholm den 12-13 juni. Då ska maten både lagas och provsmakas.

Nervöst?

– Nja, jag är taggad som tusan, men lite nervös förstås, det blir en ny upplevelse, det är första gången jag tävlar. Det ska bli roligt.

Vad är utmaningen att tävla i matlagning?

– Vanligtvis lagar man nog mer på känsla, men när man tävlar handlar det mer om att träna innan och gör så bra ifrån sig som möjligt inom utsatt tid och veta när man ska bryta.

Dina styrkor som kock?

– Jag tycker personligen att jag är smaksäker och vet vad de flesta tycker om och vad som brukar funka i kocksammanhang. Organisationen i köket är jätteviktig, det gäller både för matlagningen och att sköta företaget.

Från kvalificeringstävlingen den 12-13 juni går åtta kockar vidare till finalen. Den äger rum i Stockholm den 12-13 september.

Vad skulle det betyda att vinna?

– Det skulle betyda allt och bli en jäkla öppning för min karriär. Min storebror Thomas har ju vunnit tidigare och är delägare i krogen som vi driver tillsammans, säger Christoffer.

Jag tycker personligen att jag är smaksäker och vet vad de flesta tycker om.

Årets Kock

  • Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman.
  • Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet.
  • På finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer och självklart allmänheten.
  • I tävlingens hedersjury sitter H K H Prins Carl Philip, som även är beskyddare av Årets Kock.

Källa: www.aretskock.com

Film fortsätter att locka i Vännäs

Vännäs Nu är det dags för en ny säsong för Filmstudion i Vännäs. "Vi har en trogen publik i dessa streamingtider".

Socialnämnd stänger boende

Bjurholm En majoritet i socialnämnden beslutade att stänga korttidsboendet Smörblomman i Bjurholm, för att spara 3,7 miljoner kronor.