Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

De rekommenderas en tredje dos mot covid-19

Från och med den 1 september kommer personer med ett kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling att rekommenderas en tredje dos vaccin mot covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten.

SVERIGE · Published aug 27, 2021 at 06:15

Rekommendationen riktar sig till hälso- och sjukvården och gäller i nuläget för individer 18 år eller äldre.

Enligt FHM skulle personer med allvarlig medfödd eller förvärvad immunbrist på grund av sjukdom eller behandling kunna få ett bättre skydd med en extra dos vaccin mot covid-19. Dessa patientgrupper får ofta ett sämre antikroppssvar av två doser jämfört med andra friska individer.

– En extra dos vaccin skulle kunna stärka skyddet hos många med kraftigt nedsatt immunförsvar och det kan även bli aktuellt med fler doser. Det kommer i praktiken att bli viktigt med behandlande läkares bedömningar. Vi vill också poängtera vikten av att anhöriga vaccinerar sig mot covid-19 och att alla fortsätter att hålla avstånd, stannar hemma om man är sjuk och testar sig, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, i ett pressmeddelande.

I Sverige uppskattas det röra sig om minst 40 000 personer. Extra dosen bedöms kunna ges åtta veckor eller senare efter dos två. Den nedre åldersgränsen och intervallet kan komma att ändras allt eftersom kunskapsläget utvecklas.

Fler nyheter från Västerbotten

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.
Västerbottningen rekommenderar

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

UMEÅ Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.

Länsstyrelsen avslog överklagande i golfbollsstrid

Bjurholm Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Tillsammans för byns bästa

Granö Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport