Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

"Din vaccination kan rädda liv", säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Deltavarianten ökar i länet

Antalet nya fall av covid-19 i Västerbotten ökar något men ligger på fortsatt låg nivå – däremot ökar andelen fall av deltavarianten.

LÄNET · Published jul 26, 2021 at 14:22

Förra veckan upptäcktes 43 nya fall av covid-19 i länet, jämfört med 35 fall föregående vecka. Den mer smittsamma deltavarianten står för över hälften av de nya fallen.

– Från början såg vi främst deltavarianten i kluster, som började med smitta från en annan region eller ett annat land. Nu finns den i samhället utan att man kan spåra till ett känt fall. Vi förväntar oss att delta kommer att bli den dominerande virusvarianten, precis som i resten av Europa och Sverige, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

Hon understryker att vaccinering skyddar även mot deltavarianten men att det är viktigt att ta båda doserna.

– För att få ett fullgott skydd mot covid-19 är det viktigt att fullfölja vaccineringen. Prioritera att gå på din bokade tid för den andra dosen. Din vaccination kan rädda liv, säger Gunilla Persson.

Majoriteten av de nyupptäckta fallen finns bland människor 20-29 år och ingen över 60 år testade positivt.

Fler nyheter från Västerbotten

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.
Västerbottningen rekommenderar

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

UMEÅ Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.

Länsstyrelsen avslog överklagande i golfbollsstrid

Bjurholm Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Tillsammans för byns bästa

Granö Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport