Fredag 7 augusti 2020

Västerbottningen

Foto: PIXABAY

Drönarregler skjuts upp

SVERIGE · Published jul 8, 2020 at 06:15

Drönare är en populär teknik för foto och filmning, som används på allt fler områden av både privatpersoner och företag, såväl för att utföra samhällsfunktioner och för de egna projekten och initiativen.

Men med ett ökat antal drönare i luften blir frågan om säkerhet och integritet allt mer angelägen. Därför var det tänkt att nya regler för drönare skulle börja gälla den 1 juli. Men på grund av coronapandemin skjuts tidpunkten nu upp ett halvår, till 1 januari 2021.

Drönare kommer att delas in i sju certifieringsklasser, från C0 till C6, beroende å storlek och vikt, och får restriktioner av varierande omfattning utifrån dessa. Transportstyrelsen kommer sköta frågan i Sverige. Teoriprov publiceras från 4 januari 2021.

Under en övergångsperiod mellan 1 januari 2021 och 31 december 2022 får man fortsätta flyga sin drönare, men fortsatt under utbildningskrav.

Elitserien nästa för 14-åriga Freja

Konståkning Emilia Wissting tävlar redan i Elitserien i konståkning. Nu får hon sällskap av Freja Jonsson. Därmed har Lycksele Konståkning två åkare på högsta nivå.

Försvunna pojken hittad

Umeå Under onsdagskvällen rapporterades en pojke försvunnen vid Yttersjöviken. Sökinsatserna efter pojken var omfattande och vid 19.30 tiden kunde pojken hittas relativt välbehållen.

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport