Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Foto: PIXABAY

Drönarregler skjuts upp

SVERIGE · Published jul 8, 2020 at 06:15

Drönare är en populär teknik för foto och filmning, som används på allt fler områden av både privatpersoner och företag, såväl för att utföra samhällsfunktioner och för de egna projekten och initiativen.

Men med ett ökat antal drönare i luften blir frågan om säkerhet och integritet allt mer angelägen. Därför var det tänkt att nya regler för drönare skulle börja gälla den 1 juli. Men på grund av coronapandemin skjuts tidpunkten nu upp ett halvår, till 1 januari 2021.

Drönare kommer att delas in i sju certifieringsklasser, från C0 till C6, beroende å storlek och vikt, och får restriktioner av varierande omfattning utifrån dessa. Transportstyrelsen kommer sköta frågan i Sverige. Teoriprov publiceras från 4 januari 2021.

Under en övergångsperiod mellan 1 januari 2021 och 31 december 2022 får man fortsätta flyga sin drönare, men fortsatt under utbildningskrav.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Brännlands Wärdshus stängt efter vattenskada

Brännland En stor vattenskada på Brännlands Wärdshus gör att ägarna har tvingats stänga värdshuset i flera månader och säga upp personal.

Oskar Norum kör starkt i USA

Bjurholm Skoterföraren Oskar Norum från Bjurholm presterar mycket bra i den professionella amerikanska skotercrosserien som i helgen tävlade i Dubuque i Iowa där Oskar noterades för en andra- respektive sjätteplacering.

Trafikverket: "Beklagansvärt"

Hällnäs Renskötarna som var med under helgens olycka i närheten av Hällnäs är kritiska till Trafikverkets hantering av händelsen. Delvis eftersom en ren inte hittades och kunde avlivas först morgonen därpå.
Sport