Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

E-handel fortsätter att öka

Sverige · Published feb 27, 2020 at 06:15

Under en genomsnittlig månad förra året så handlade sju av tio svenskar på nätet och sammanlagt omsatte svenskarnas e-handlande 87 miljarder – en ökning med 13 procent.

– Svensk e-handel har nått en så pass stor andel av den totala handeln, att lägre procentuella tillväxttal har varit väntade. Vi hade förutspått 14 procent och nu blev det 13, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord vars E-barometer ligger bakom siffrorna.

Utvecklingen ser dock olika ut för olika varor – mest växte apoteksbranschen som ökade med 36 procent under året medan böcker och media i princip stod stilla.

– Delvis är det ljudböckerna som stjäl försäljning generellt sett, både i butik och online. Bokbranschen har det tufft över huvud taget, med många andra medier som konkurrerar om människors tid, säger Arne Andersson.

Nytt hopp för bagarstuga

Vännäs Förslaget var att avslå medborgarförslaget om att bevara och renovera bagarstugan i Vännäs, men en enig kommunstyrelse bytte fot i frågan. "Nu finns det hopp", säger C-ledaren.

Pluggar hemifrån: "Det håller så länge det behövs"

Vindeln Jonna Karlsson från Vindeln är en av alla de gymnasieungdomar som studerar på distans. Hon ser både vissa fördelar med att plugga hemifrån, men också en rad nackdelar.