Fredag 24 januari 2020

Västerbottningen

"Olofsfors bruk är väldigt genuint och unikt", säger Sebastian Reichlin, konstsmed från Örträsk som i tio års tid haft Olofsfors julmarknad som en av sina hållpunkter i advent. Foto: ARKIV/FREDRIK BJÄRNESAND

Ej marknad i Olofsfors

Konsthantverkare, smeder och lucia till häst med tindrande tärnor i följet. Nej, det blir ingen julmarknad på Olofsfors bruk i år.
– Tråkigt att höra, säger Sebastian Reichlin, konstsmed i Örträsk.

Olofsfors · Published okt 17, 2019 at 10:15

Julmarknaden på Olofsfors bruk är en långvarig tradition som på senare år slagit besöksrekord på löpande band. Men i år blir det inget firande. Ombildningar bland personalen och flera nya aktörer gör att evenemanget pausas.

– En sådan marknad kräver mycket planering långt i förväg så det är praktiskt omöjligt. Vi handlare gör julfint ändå och tar emot alla besökare med öppna armar, säger Anette Öberg, tidigare marknadsansvarig och fortsatt handlare på bruket.

Sebastian Reichlin, konstsmed i Örträsk, har varit en återvändande attraktion med sin brinnande ässja.

– Jag har varit med de senaste tio åren. Marknadens styrka har varit den genuina miljön. Hoppas den är tillbaks nästa år.

Olofsfors bruk är väldigt genuint och unikt.

Svår film drar ingen publik

Åmsele Svensk film gjorde ett rekorddåligt år 2019. På biografen i Åmsele förklarar man nedgången med att det har saknats publikfriande svenska filmer.

Partiklar kan orsaka ohälsa

Vännäs Flera medarbetare vid vård- och omsorgsförvaltningens kontor lider av byggnadsrelaterade besvär. Nu kan dock ansvariga inom kommunen vara en lösning på spåren.