Onsdag 24 april 2019

Västerbottningen

Elever hjälper barn i Vännäs

Nu är försäljningen av majblommor igång. I Vännäs är många elever involverade i att samla in pengar till andra barn.
– Det är kul, säger Linnea Lindgren som går i grundsärskolan.

Vännäs · Published apr 11, 2019 at 17:05

Majblomman har funnits sedan 1907 och i år liknar blomman en vitsippa med sina gröna och vita blad. För första gången kommer grundsärskolan i Vännäs sälja majblommor tillsammans.

– Vi har vävt in det här som en del i vårt värdegrundsarbete. Vi pratar mycket om att hjälpa andra, förklarar Cathrine Johansson som är speciallärare.

Eleven Lina Holth säger att hon vill börja sälja majblommor på en gång när hon ser väskan som är full av blommor i olika former. I år kommer de som köper majblommor kunna betala med Swish, men det går även bra att ge kontanter.

– Jag tror att många kommer köpa majblommor, säger Elias Bergholm.

Även alla som går i årskurs 4 på Vegaskolan i Vännäs kommer vara med och sälja majblommor någon timme om dagen under lektionstid. Många är också intresserade av att sälja på sin fritid. Varken Greta Westman eller Elias Lundström i klass 4C har sålt majblommor tidigare, men båda har erfarenhet av att sälja jultidningar.

– Det känns jätteroligt att få träffa andra människor och hjälpa andra barn, säger Greta Westman. Majblommans budskap "barn hjälper barn" är det viktigaste för mig.

Eleverna får tio procent av intäkterna från försäljningen, och Vegaskolans elever kommer använda pengarna till att göra utflykter. Resten av intäkterna går till barn i Vännäs där familjens ekonomi inte räcker till.

Familjerna får själva söka stöd, och sedan väljer majblommeföreningen i Vännäs ut vilka som beviljas pengar. Till exempel kan man få pengar till att köpa ett par nya fotbollsskor eller för att ordna ett barnkalas.

– Föreningen brukar inte få in så många ansökningar, eftersom få känner till att man kan söka pengar, säger Maria Bergholm som är kassör i lokalföreningen i Vännäs.

Det är första året Maria Bergholm är kassör i föreningen.

– Jag är med för att jag vill hjälpa barnen här i Vännäs.

Det finns även andra som är med och bidrar till insamlingen, som Café Ljuslyktan i Vännäs. För varje såld grodbakelse skänker de fem kronor till Majblomman.

– Vi valde just grodbakelsen för att det är alla barns favorit, säger kafébiträdet Charlott Lundberg och tillägger:

– Det känns bra att få vara med och hjälpa till på hemorten. Det är här mina barn och deras kompisar bor.

Försäljningen startar den 11 april och pågår till den 25 april.

Det känns jätteroligt att få träffa andra människor och hjälpa andra barn.

Vill se mer stöd till regionerna

Länet S-länspolitikern Erik Bergkvist är aktuell inför valet till Europaparlamentet 26 maj. Han menar att EU måste jobba mer med regionala utvecklingsfrågor.

Färre hus än planerat i Hörnefors

Hörnefors Stora detaljplanen öster om Hörnefors har minskats. "Det här är ingen ambitionssänkning", säger byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S).

Bjurholms Golfklubb har en positiv utveckling

MARIEBÄCK Bjurholms golfverksamhet i Mariebäck går och mår bra för dagen. – Fjolårets positiva bokslut tror jag är det bästa sedan klubbens bildande, säger ekonomiansvariga...

Vill utöka industriområde i Vindeln

VINDELN Flera företag står på kö för att få expandera eller etablera sig på industriområdet Vindeln Innovation Park.