Onsdag 24 april 2019

Västerbottningen

Elever skrev brev till Löfven – här är svaret

Elever i årskurs 3 på Stöckeskolan har alla skrivit varsitt brev till Stefan Löfven om vad de tycker att Sveriges resurser ska användas till. Nu har de fått svar.

Stöcke · Published apr 12, 2019 at 13:15

Många av eleverna ger förslag på hur miljön ska förbättras. En skriver: "Yo Stefan. Jag tycker att Sverige ska sluta sälja kärror som går på bensin/diesel. Till slut kommer naturen ha ruttnat bort. Sälj bara elbilar!"

I ett annat brev står det: "Hej Stefan. Kan du försöka göra klimatet bättre och inte lika mycket bråk i skolor och ändra till bättre mat på vissa skolor och mindre skärmtid".

Alvin vill ge mer pengar till miljön, skolan och vården. Han tycker också att fler människor ska få stanna i Sverige.

Nu har eleverna fått svar från statsministern som skriver att eleverna har kommit med kloka tankar och intressanta förslag. "Det gör mig hoppfull inför framtiden att unga människor som ni funderar över vad vi kan göra för att förbättra miljön". Därefter förklarar han hur regeringen jobbar för att få en bättre miljö, exempelvis genom att höja skatten på bensin och diesel och att det ska bli lättare att återvinna.

När det gäller skolfrågor skriver Löfven: "Det är viktigt att skolorna är fria från mobbning och bråk, att eleverna får det stöd de behöver och att skolan och skolgården är tillgänglig för alla". Därefter föreslår han att eleverna berättar för en lärare eller rektor hur de vill ha det på skolan.

Stefan Löfvens svar

Hej alla elever i årskurs 3 på Stöcke skola!

Tack för era brev. Vad glad jag blir att ni ville skriva till mig och berätta om hur ni tycker att Sverige och världen kan bli bättre. Ni har alla kommit med kloka tankar och intressanta förslag. Den fråga som allra flest har skrivit om är miljö. Det gör mig hoppfull inför framtiden att unga människor som ni funderar över vad vi kan göra för att förbättra miljön. Vi i regeringen tycker att klimatförändringarna är en av vår tids viktigaste frågor.

Många av er oroar sig över konsekvenserna av nedskräpning och global uppvärmning, och kommer med bra exempel på hur vi tillsammans kan minska skräpet och utsläppen. Vi vill att utsläppen från biltrafik ska minska och att fler ska cykla eller åka kollektivt. Därför har vi höjt skatten på bensin och diesel och gjort så att miljövänligare bilar (som elbilar) kostar mindre än de som släpper ut mycket avgaser. Vi vill också det ska bli lättare att återvinna och att fler produkter ska ge pant, så att mängden sopor minskar.

Ni skriver också om hur det borde vara i skolan. Vi i regeringen vill att alla barn ska känna att de vill gå till skolan. Det är viktigt att skolorna är fria från mobbing och bråk, att eleverna får det stöd de behöver och att skolan och skolgården är tillgängliga för alla.Jag föreslår att ni berättar för en lärare eller rektor om hur ni vill ha det på er skola.

Jag hoppas att ni får en fortsatt fin vårtermin!

Med vänlig hälsning

Stefan Löfven

Vill se mer stöd till regionerna

Länet S-länspolitikern Erik Bergkvist är aktuell inför valet till Europaparlamentet 26 maj. Han menar att EU måste jobba mer med regionala utvecklingsfrågor.

Färre hus än planerat i Hörnefors

Hörnefors Stora detaljplanen öster om Hörnefors har minskats. "Det här är ingen ambitionssänkning", säger byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S).

Bjurholms Golfklubb har en positiv utveckling

MARIEBÄCK Bjurholms golfverksamhet i Mariebäck går och mår bra för dagen. – Fjolårets positiva bokslut tror jag är det bästa sedan klubbens bildande, säger ekonomiansvariga...

Vill utöka industriområde i Vindeln

VINDELN Flera företag står på kö för att få expandera eller etablera sig på industriområdet Vindeln Innovation Park.