Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Hyresgäster i Vännäs Fastigheters bestånd erbjuds hyresfritt under april, maj och juni. Foto: ROLF JAKOBSSON

Får hyresfritt i tre månader

Vännäs Fastigheter erbjuder alla lokala handlare i dess fastighetsbestånd tre hyresfria månader.
Det handlar om caféer, restauranger och handlare med sällanköpsvaror.
– Det här gör väldigt mycket, säger Nina Jonsson, som driver Café Ljuslyktan i Vännäs.

Vännäs · Published mar 26, 2020 at 14:15

Enligt ledningen för Vännäs Fastigheter handlar det om ett snabbt beslut för att ta ansvar för vårt gemensamma samhälle, och samtidigt göra en insats för Vännäs lokala handlare.

Många lokala småföretag står inför stora ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin, framhåller Per Lundqvist, vd för Vännäs Fastigheter, i ett pressmeddelande.

– Insatsen innebär att Vännäs Fastigheter erbjuder samtliga lokala handlare tre hyresfria månader. Det handlar om caféer, restauranger och sällanköpsvaror. De hyresfria månaderna avser perioden april, maj och juni månad.

Nina Jonsson välkomnar stödet från hyresvärden.

– Ja, det är tungt just nu och det här är en liten ljusning.

Hon räknar med att caféet har tappat cirka 30 procent av omsättningen, sedan coronapandemins utbrott.

– Vi har jättesmå marginaler, och jag är rädd att det kan bli ännu värre, säger Nina Jonsson.

Hon fortsätter:

– Eventuellt kommer vi att dra ned på öppettiderna.

Per Lundqvist fastslår att många av Vännäs Fastigheters hyresgäster på kort tid har förlorat lejonparten av sina intäkter och brottas nu med akuta likviditetsbekymmer.

– Vi skulle normalt inte erbjuda en sådan här lösning men utifrån det akuta och allvarliga läget vill vi visa vårt engagemang och försöka göra skillnad för våra lokala handlare.

Lundqvist betonar att högsta prioritet är människors hälsa, men att alla måste hjälpas åt med att säkerställa att samhället ska fungera när detta är över.

– Vi alla måste hjälpas åt till att förhindra smittspridningen men vi behöver även hjälpas åt till att försöka mildra de ekonomiska konsekvenserna som drabbar våra lokala handlare.

Det totala stödet till de lokala handlarna uppgår till cirka 200 000 kronor, enligt Vännäs Fastigheter.

Oviss sportsommar

Länet Just nu råder stor osäkerhet om när sommarens idrottstävlingar och matcher kan komma igång. "Det är ett stort besvärligt pussel", kommenterar Micke Sundqvist på Västerbottens Fotbollförbund.

Nytt hopp för bagarstuga

Vännäs Förslaget var att avslå medborgarförslaget om att bevara och renovera bagarstugan i Vännäs, men en enig kommunstyrelse bytte fot i frågan. "Nu finns det hopp", säger C-ledaren.

Pluggar hemifrån: "Det håller så länge det behövs"

Vindeln Jonna Karlsson från Vindeln är en av alla de gymnasieungdomar som studerar på distans. Hon ser både vissa fördelar med att plugga hemifrån, men också en rad nackdelar.