Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Färre fall av covid-19 i länet

Förra veckan minskade antalet som testade positivt för covid-19 i Västerbotten, något regionen tror är en kombination av minskad smittspridning och färre provtagna.

LÄNET · Published maj 17, 2021 at 12:22

Det var den extra helgdagen som minskade antalet provtagna. Totalt testade 395 personer positivt i Umeåområdet, 93 personer i Skellefteåområdet, 24 i södra Lappland och 19 personer skrivna på adress utanför länet.

– Det är fortfarande flest fall i Umeåområdet och i åldersgruppen 19–39 år och då särskilt bland personer mellan 20 och 29 år. Vi fortsätter att göra riktade insatser till unga vuxna, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Enligt smittspårningen sprids smittan framför allt i privata sociala sammanhang, på jobbet, skolan eller i familjen.

– Där är våra beteenden och våra rutiner som styr majoriteten av smittspridningen. Därför måste vi fortsätta uppmana till följsamhet av rekommendationerna. Träffa så få människor som möjligt, rör dig lite ute i samhället, jobba hemifrån när det går, håll distans och gör eventuella resor smittsäkert. Kom ihåg att använd munskydd i särskilda situationer som kollektivtrafik och när du inte kan hålla avstånd, informerar Stephan Stenmark.

Det är fortsatt få äldre bland de nya fallen – enbart fyra i förra veckan – vilket regionen tror beror på vaccinationen.

Fler nyheter från Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.

Rödå runt: Det nya springloppet för alla

RÖDÅ. I helgen går ett nytt lopp av stapeln. Både barn, nybörjare och mer erfarna löpare har alla möjlighet att testa på den nya banan.
Sport