Tisdag 4 augusti 2020

Västerbottningen

Foto: PIXABAY

Fler bedrägerier under pandemin

Norra Sverige · Published jul 21, 2020 at 06:15

De senaste månaderna har det anmälts markant fler id-bedrägerier än under samma period förra året, något som kan ha med pandemin att göra.

För landet som helhet handlar det om en ökning på drygt tio procent men i polisregion Nord var den 15 procent, näst högst i landet efter region Väst. Det faktiska antalet är dock betydligt lägre i region Nord än i övriga.

– Bedrägerier är ett ökande problem i samhället. Att få identiteten kapad innebär att en bedragare använder dina personuppgifter på ett felaktigt sätt för att till exempel söka och utnyttja krediter, ta emot bidrag, teckna mobilabonnemang eller beställa varor. I många fall räcker enbart ett personnummer för att bedragaren ska få tillgång till stora delar av din privatekonomi, där du kan utsättas för stora problem, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If, som sammanställt siffrorna.

Det finns en del att tänka på för att minska risken för att bli utsatt.

– Det går inte helt att skydda sig mot dessa bedrägerier, men det finns åtgärder att vidta för att förhindra ett brott och hjälp att få om det ändå sker. Viktigast är att se till att skydda sina uppgifter. Var försiktig med hur du lämnar ut dina personuppgifter och kreditkortsnummer. Se också till att ha lås på din fysiska brevlåda för att undvika brevstöld. Vissa hemförsäkringar gäller vid id-stöld. I dessa ingår juridisk hjälp för att till exempel avvisa olika krav samt rådgivning för att begränsa skadan och förebygga problem, säger Jenny Rudslätt.

Så minskar du risken för id-bedrägeri

  • Var försiktig med hur du lämnar ut ditt personnummer och kreditkortsnummer.
  • Använd inte samma id och lösenord om du är inne på olika webbshoppar.
  • Välj fakturabetalning före förskottsbetalning med kreditkort när du handlar på nätet.
  • Virusskydda din PC. Undvik att klicka på länkar från okänd avsändare.
  • Kontrollera att du får tillbaka ditt eget kreditkort vid till exempel taxiresor och restaurangbesök.
  • Låna inte ut mobiltelefonen till okända.
  • Lämna inte ut dina personuppgifter på telefon eller via mejl.
  • Släng inte dokument med person- och kontouppgifter i soporna eller pappersinsamlingen.
  • Lås din fysiska brevlåda för att undvika brevstöld.
  • Som alternativ till fysisk brevlåda rekommenderar vi den digitala brevlådan Kivra.

Källa: If

Alger blommade tidigt i år

Umeåregionen Det varma och torra vädret i juni gynnade en tidig algblomning i Bottenviken och fjärdarna. Vissa algblomningar består av giftproducerande bakterier och kan vara skadliga för människor och djur.

Ny centrumplan överklagas

Vännäs Fastighetsbolaget Trophi som äger Ica-tomten överklagar den nyss fastställda centrumplanen till mark- och miljödomstolen. Trophi anser att planen får stora negativa konsekvenser.

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.