Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Fler grupper kan boka vaccinering

Nu kan alla vuxna med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 boka tid för vaccinering i Västerbotten.

LÄNET · Published maj 17, 2021 at 09:40

I gruppen ingår alla över 18 år med något av nedanstående tillstånd:

– Kronisk hjärt-kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck
– Kronisk lungsjukdom såsom KOL eller svår astma
– Mycket kraftigt överviktig och har ett BMI över 40
– Har flera funktionsnedsättningar
– Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
– Har kronisk leversvikt eller njursvikt
– Har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2
– Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Även vård- och omsorgspersonal över 18 år som har tät och långvarig kontakt med brukare eller patienter som har hög risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, kan nu boka tid för vaccination.

Dessutom vaccineras de som kan ha svårt att följa rådande rekommendationer, till exempel de med kognitiva eller psykiska funktionsnedsättningar eller på olika sätt lever i en socialt utsatt situation.

– Att kunna vaccinera dessa personer ställer också krav på ett annorlunda och mer flexibelt arbetssätt hos våra vaccinerande verksamheter. Vi följer vaccinationstäckningen i länet och kan därför göra ytterligare insatser gentemot vissa områden eller grupper vid behov, säger Ronny Lestander.

43 procent av Västerbottens befolkning har nu fått minst en dos vaccin och bland de över 65 år har 95 procent fått åtminstone sin första spruta.

Vaccineringens sista fas närmar sig och även där kommer de äldsta att erbjudas vaccin först.

– Vi kommer sannolikt att öppna bokningen för personer mellan 50 och 59 år i nästa vecka. Vi kan göra det först när personer i de högre prioriterade faserna erbjudits vaccin, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, säger Ronny Lestander.

Fler nyheter från Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.

Rödå runt: Det nya springloppet för alla

RÖDÅ. I helgen går ett nytt lopp av stapeln. Både barn, nybörjare och mer erfarna löpare har alla möjlighet att testa på den nya banan.
Sport