Torsdag 14 november 2019

Västerbottningen

ST:s förbundsordförande Britta Lejon besökte i slutet av maj Nordmaling och Vännäs med anledning av neddragningarna som sker på Arbetsförmedlingen i landet. "Viktigaste frågan för oss är att en statlig närvaro säkerställs i hela landet", säger Lejon i mitten tillsammans med Madelaine Jakobsson (C) och Grethel Broman (S), kommunalråd och oppositionsråd i Nordmaling. Foto: FREDRIK BJÄRNESAND/ARKIV

Försämrad statlig service för Västerbottningarna

Västerbottningarna har fått rejält försämrad statlig service åren 1997 till 2017. Under perioden har antalet myndighetskontor minskat med 38 procent.

Länet · Published aug 22, 2019 at 08:40

Det visar en ny rapport från Fackförbundet ST. Rapporten baseras på statistik från SCB och visar att i Västerbotten finns i dag 51 serviceställen där medborgare kan få statlig service, exempelvis lokala kontor för Skatteverket och Försäkringskassan.

För tjugo år sedan fanns 82 serviceställen. Det motsvarar en minskning med hela 38 procent.

I Sverige som helhet har antalet serviceställen minskat med i genomsnitt 37 procent under samma period. Störst minskning i landet noteras i Västmanlands län, med 51 procent.

Stockholms län tillhör de som fått behålla flest serviceställen och minskar bara med 16 procent.

I dag besöker ST:s förbundsordförande Britta Leijon Skellefteå, i samband med en landsomfattande turné för att uppmärksamma vikten av att staten finns i hela landet, hur arbetsmiljön och villkoren förändras för de som arbetar på uppdrag av staten samt betydelsen av att vara med i facket.

Britta Lejon säger, enligt ett pressmeddelande:

– En väl fungerande statlig service är viktig för medborgarna. Därför är den här minskningen olycklig. Arbetsförmedlingens planerade nedläggning av hälften av sina kontor runt om landet riskerar nu att försämra situationen ytterligare.

– Det är bra att myndigheter utvecklar sina tjänster digitalt, men en digital portal kan inte ersätta det personliga mötet. I stora delar av landet måste man köra bil många mil för att möta en riktig människa på en myndighet, säger hon.

I maj besökte Britta Lejon Nordmaling och Vännäs. Den 30 augusti samt 2 september fortsätter turnén till Umeå, och den 3 september besöks Lycksele.

En digital portal kan inte ersätta det personliga mötet. I stora delar av landet måste man köra bil många mil för att möta en riktig människa på en myndighet.

Mer elström ska på export

Länet Svenska staten satsar nu miljardbelopp på att bygga om stamnätet i Sverige så att mer elström ska kunna exporteras till södra Sverige.

Protes mot elnätspriser lämnas till minister

Vännäs I maj startade Vännäsbon Bitte Torbjörnsdotter ett uppror för att markera sitt missnöje mot att Vännäs toppar listan över landets högsta elnätsavgifter.

Halkbana i Hörnefors till salu: "Finns intressenter"

Hörnefors Sveriges trafikutbildares riksförbund, STR, har velat sälja halkbanan i Hörnefors i över ett år, men har inte kommit överens med intressenterna. Nu när en mäklare har tagit över ser det ljusare ut.

Omstridd sarg tillbaka

Bjurholm I veckan började riksbekanta hockeysargen i Bjurholm att byggas – denna gång av kommunen.