Onsdag 22 januari 2020

Västerbottningen

Umeå tingsrätt. Foto: WIKIPEDIA

Friad från mord – begär skadestånd

Umeå · Published dec 6, 2019 at 09:30

30-åringen som i oktober friades från anklagelserna om mordet på en man på Ersboda i vintras begär nu ersättning av staten efter att ha suttit frihetsberövad i totalt 58 dagar, meddelar nyhetsbyrån Sirén.

Mannens advokat Jens Nyström pekar i ansökan till JK på att fallet fått stor medial uppmärksamhet då det handlat om den första dödsskjutningen i Umeå. Skadeståndsbeloppet bör inte understiga 60 000 kronor, menar advokaten som i skrivelsen betonar att hans klient var häktad med restriktioner.

Det var den 23 januari som en 19-åring sköts ihjäl i en uppgörelse i kriminella kretsar. 30-åringen dömdes sedan i tingsrätten till sex månaders fängelse för bland annat narkotikabrott, stöld och rattfylleri – brott som han inte varit frihetsberövad för.

30-åringen friades från åtalet om mordförsök.

Kommunal oro för vägbelysning

Umeåregionen Trafikverket föreslås ta över ansvaret för kommunala belysningsstolpar på statliga vägar ute i kommunerna. Men kommunerna får först bekosta upprustningen. Alternativet är att de rivs.

Storskalig cidersatsning

Vännäsby Brännlands cider har sökt och beviljats drygt nio miljoner kronor i stöd för en storskalig satsning på en anläggning för äppelodling på tio hektar.