Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Angelina Digerfors och Tilde Sjögren tillbringar sportlovsveckan på Nordmalings Ridklubb, där de anordnat prova-på-ridning, ryktrally, fritidsgård och persedelvård från måndag till torsdag. "Jag har alltid velat rida" säger Angelina som gått två år i ridskola. "Mitt lag vann två grenar i ryktrallyt igår, då vi tävlade om att göra hästarna fina" säger Tilde som ridit i ett år. Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Fritidsgård på Nordmalings Ridklubb

Nordmalings Ridklubb arrangerar denna vecka sportlovsaktiviteter. Fritidsgården på onsdagar är ett nytt stående inslag i klubbens verksamhet.
– Vi älskar hästarna och är här så mycket vi kan, säger Angelina Digerfors och Tilde Sjögren, som inte har sysselsättningsproblem på sportlovet.

Nordmaling · Published mar 7, 2019 at 11:40

Sportlovsveckan på ridhuset i Torsbäcken började med prova-på-ridning i måndags, med ett 15-tal barn. På tisdagen anordnades ryktrally. Det handlade om att barnen delades in i lag och fick välja var sin häst att göra så fin som möjligt, i fem bedömningsmoment.

– Vi tävlade i helhet, svans, man, hår och pälsa säger Tilde Sjögren som vann två grenar med sitt lag.

På onsdagen är det fritidsgård. Det är en ny återkommande aktivitet som klubben arrangerat i en termin, varje onsdag i anslutning till skolskjutsarnas tider.

Camilla Frostehag är ideell fritidsledare i Nordmalings Ridklubb.

– Vi tyckte att det kunde vara bra med ett komplement till övriga fritidsgårdars verksamheter, här är öppet för alla i åldern 7-25 år som tycker om djur. Vi umgås med varandra och djuren, det brukar komma ett tiotal barn, säger hon.

Tilde Sjögren och hennes kompis Angelina Digerfors är med varje gång.

– Jag har alltid velat rida, men i början var det lite läskigt när jag inte kände hästen, säger Angelina Digerfors, som gått i ridskola två år.

– Snart ska vi ta Märke 1, säger Tilde och syftar på det första av flera utbildningstecken som både innehåller teori och praktik, med examinering på slutet.

Hur går en ridlektion till?

– Vi börjar med att rykta, lägga på sadel och träns, sedan ställer vi upp på ridbanan och justerar stigbyglar och sadeljord. Sen sitter vi upp och skrittar fram och tillbaks, eller hoppar över bommar och travar, förklarar Tilde lika noggrant som entusiastiskt.

På en lektion får man rida 45 minuter.

– Sedan ska utrustningen plockas av, och hästarna ryktas och hovarna kratsas, säger Angelina.

Är man trött då?

– Nej, man vill bara upp på hästen igen och fortsätta rida, säger Tilde.

Nordmalings Ridklubb har 12 egna ridskolehästar, därutöver finns sju privathästar inhyrda i stallet. Medlemsantalet är cirka 100, varav flera stödmedlemmar.

– Barnverksamheten överväger, säger Camilla Frosteghag.

I eftermiddag avslutas sportlovsveckan med persedelvård.