Lördag 31 oktober 2020

Västerbottningen

Foto: PIXBAY

Gran en helig symbol

Vad är det för likhet mellan ett äpple, en saffranskringla och ett glasdjur?
De har alla hängt i en julgran.
Men varifrån kommer egentligen traditionen att släpa in ett stort och taggigt träd i huset?

Länet · Published dec 22, 2018 at 08:15

”Smyckade julträd” nämns faktiskt redan under den mörka medeltiden, men det var inte förrän ungefär 600 år senare, på 1700-talet, som de första julgranarna började dyka upp i de svenska stugorna.

Denna julgransvåg kom från Tyskland och de första granarna smyckade man med saffranskringlor. Granarna var dock små och stod för det mesta på matborden.

På 1800-talet började man kånka in granar som nådde till taket. På 1920-talet tog man det hela lite längre och börja resa stora och ståtliga julgranar runt om i städerna.

På medeltiden hade julgranen varken som uppgift att stå och se fin ut i folks hem eller vara skydd för julklapparna, den fungerade istället som en helig symbol och hade för avsikt att hålla borta onda makter.

Robin en sekund från medalj

Hässelby IFK Umeå var rikligt representerat i gångna helgs Terräng-SM som sprangs i Hässelby, Stockholm. Robin Rohlén var nära en medalj på herrarnas fyrakilometersdistans.

Försiktig optimism på Renforsen

Vindeln Efter en lång och prövande tid för Renforsens behandlingshem i Vindeln har Statens institutionsstyrelse beslutat att anläggningen får bli kvar i Vindeln, om än med ett minskat antal platser än tidigare.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport