Tisdag 25 februari 2020

Västerbottningen

Internationella kortbedrägerier vanliga

Sverige · Published sep 16, 2019 at 06:15

Kortbedrägerier ligger kvar på samma nivå som förra året, konstaterar Stöldskyddsföreningen, och vanligast är att bedragarna använder sig att kortuppgifterna snarare än det fysiska kortet.

Geografiska avstånd spelar sällan någon roll och vid de kortlösa bedrägerierna har åtta av tio en internationell koppling.

– Dessa siffror ger oss kunskap om hur vi måste bete oss och visar verkligen på hur viktigt det är att ha sitt kort spärrat för internet och utlandshandel när man inte använder det för dessa saker, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF.

Framför allt är det vid näthandel som kortuppgifter kan komma på villovägar och det finns sätt att minska risken:

1. Ha alltid ditt kort spärrat för internet och utlandshandel när du inte använder kortet för dessa ändamål.

2. Försäkra dig om att sidan som du handlar på är ”säker”. Det bästa sättet är att googla runt och se vad andra har skrivit om webbutiken och handla på sidor som erbjuder 3D-secure betalning.

3. Spara inte dina kortuppgifter på shoppingsidor och appar när du checkar ut. Blir sidorna hackade kan bedragaren få tag på dina kortuppgifter.

4. Ha ett speciellt shoppingkort som du bara använder när du nätshoppar. Dit för du över den mängd pengar som du behöver för det aktuella köpet.

5. Skulle du få hem en vara eller tjänst som du inte har beställt ska du direkt kontakta företaget och bestrida fakturan då detta kan vara ett tecken på bedrägeri.