Texten till Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton skrevs av Tage Danielsson till boken ”Sagor för barn över 18 år” från 1964.
Där var den bara en i raden av många sagor. Men sedan Per Åhlin tecknat och SVT varje jul sedan 1975 sänt en tecknad version av sagan så är det en av Tage Danielsson mest kända texter.
Minst lika känd som själva texten är musiken som spelas i filmen. Kompositör är Gunnar Svensson som skrivit många av de musikstycken som Tage Danielsson sedan skrev texten till. Gunnars Svensson medverkar också på själva inspelningen tillsammans med saxofonisten Arne Domnérus och basisten Sture Åkerberg.
Uppmärksamma tittare kan se en flagga med ett hakkors när Karl–Bertil och hans far åker taxi. Hur kommer det sig? Att det fladdrar förbi en nazistflagga i en av de sista scenerna i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton beror på att tecknaren Per Åhlin ville ha med den som en tidsmarkör.
Det finns många detaljer i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som visar att historien utspelar sig under 1940-talet (även om en hel rad anakronistiska inslag finns) och tecknaren Per Åhlin har tagit många detaljer från sin egen barndom.
Det finns många citat som har blivit klassiska i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, bland annat det om glöggen.I köket står Tyko och tillreder glögg. I tv-versionen säger Tyko till Karl-Bertil ”Ska du lukta på glöggen, pojke?” Det finns inte med i orginalsagan. Utan där säger Tycko ”En synnerligen god jul tillönskar jag dig, min välartade son!”.
En detalj är den film som Karl-Bertils far – Tyko Johnsson – somnar till och som Karl-Bertil redan ”läst i tidningarna” hur den slutade. Filmen heter ”Lilla helgonet” från 1944. Filmen är regisserad av Weyler Hildebrand och i huvudrollerna ser vi bland andra Marguerite Viby, Åke Söderblom och Thor Modéen.
Ikväll julafton sänds återigen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, klockan 19.05 i SVT kanal 1.