Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Granö småbarnsskola är en av de byaskolor som just nu utreds för nedläggning. Foto: ARKIV / JOHN BAKKE

Kommunen väntar med inriktningsbeslut

Det kommer inte bli något inriktningsbeslut om en nedläggning av Vindelns byaskolor. Kommunfullmäktige hade planerat att fatta ett första beslut i frågan under kommande sammanträde i april. Men barn- och utbildningsnämnden har nu beslutat att skjuta på det beslutet. För föräldrarna i Granö kom det som en liten seger.

Vindeln · Published mar 26, 2020 at 12:15

– Vi har vunnit rond ett och nu är vi inne på rond två, kommenterar Sara Paulsson från Granö som jobbar mot en nedläggning av byaskolorna.

Kommunfullmäktige hade beslutat att ett första inriktningsbeslut om byaskolornas framtid skulle fattas under deras nästa sammanträde i april.

Men barn- och utbildningsnämndens ordförande Britt-Louise Eriksson (S) menar att det behövs mer tid för att utreda alternativen.

Hon vill bland annat se vilka konsekvenser skolnedläggningarna skulle få och hon vill ha en tydligare bild av hur mycket pengar kommunen kan tänkas spara.

Men enligt Sara Paulsson är det än så länge oklart om kommunen gör någon besparing genom att lägga ner skolorna.

– Granö har varit nedläggningshotat tidigare men då har de kommit fram till att man egentligen inte sparar några pengar, säger Sara Paulsson från Granö.

Västerbottningen har sökt ordförande för barn- och utbildningsnämnden för en kommentar.

Oviss sportsommar

Länet Just nu råder stor osäkerhet om när sommarens idrottstävlingar och matcher kan komma igång. "Det är ett stort besvärligt pussel", kommenterar Micke Sundqvist på Västerbottens Fotbollförbund.

Nytt hopp för bagarstuga

Vännäs Förslaget var att avslå medborgarförslaget om att bevara och renovera bagarstugan i Vännäs, men en enig kommunstyrelse bytte fot i frågan. "Nu finns det hopp", säger C-ledaren.

Pluggar hemifrån: "Det håller så länge det behövs"

Vindeln Jonna Karlsson från Vindeln är en av alla de gymnasieungdomar som studerar på distans. Hon ser både vissa fördelar med att plugga hemifrån, men också en rad nackdelar.