Söndag 24 mars 2019

Västerbottningen

Kulturinsatser hyllas i Nordmaling

Lillemor Berggren, Kim Baudin och Lucas Forslund är Nordmalings kommuns kulturstipendiater 2018. De fick utmärkelsen vid måndagens kommunfullmäktige.
– Vi är jätteöverraskade, detta är första gången vi är i kommunfullmäktige, säger Kim och Lucas.

NORDMALING · Published dec 17, 2018 at 17:40

Nordmalings kommuns kulturstipendium inrättades 2015 för ”att stimulera och stödja lokala utövare och eller främjare av litteratur, konst, musik, teater, dans, film, hembygdsvård eller annan kulturell verksamhet”.

I år hade stipendiet delats upp i entt vuxenstipendium på 8000 kronor, samt två barn- och ungdomsstipendier på 4000 kronor vardera.

– Vi säger i många sammanhang att Nordmalings kommun ska satsa på barn och ungdomarna, då måste vi också visa att vi gör det, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist, kultur- och fritidschef, i samband med prisutdelningen.

Första ungdomsstipendiaten är Kim Baudin, 16 år. Han går första året på Midgårdsskolans musiklinje i Umeå och har sedan årskurs fem spelat i olika band, bland annat i Lögdeå på midsommar, valborg och julkonserter. Kim har ett eget band som repeterar i kyrkans replokal i Nordmaling.

”Kim är ett föredöme på det sätt han leder sitt eget band trots att han bara är 16 år” står det bland annat i motiveringen.

Andra stipendiaten är Lucas Forslund, som också är 16 år och duktig trumslagare. "Lucas har spelat trummor i den kommunala musikskolan under hela skoltiden och deltagit på de flesta konserter som musikskolan arrangerat på både vår och jul. Han har även deltagit vid andra arrangemang såsom nationaldagsfirande” står det i motiveringen.

I höst började Lucas ekonomiska programmet på Dragonskolan med elitidrott på Badmintongymnasiet.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Det har jag inte tänkt på ännu, säger Lucas.

– Kanske köper jag en Epatraktor, säger Kim.

Lillemor Berggren får vuxenstipendiet för sitt engagemang i Kultur för seniorer, en volontärverksamhet som skapar hälsofrämjande kulturaktiviteter för äldre.

”Hennes arbete betyder mycket och gör stor skillnad för alla seniorer på våra boenden i kommunen. Hon arrangerar studiecirklar, underhållning och är en engagerad person” står det i motiveringen.

– Det här jobbet går bara för att det finns så många jätteduktiga volontärer och vi ser gärna att det blir ännu fler, säger Lillemor i sitt tacktal.

Kommunmedborgare har nominierat.

Få startar nya företag i Vännäs

Vännäs Vännäs hamnar på tredjeplats över de kommuner i landet som har lägst andel nyföretagare. Men samtidigt överlever företagen länge.

Frustration när betalningsmedlen strular

Åmsele Hos lanthandeln i Åmsele är det god ruljangs. Men det är inte alltid det flyter på lika smidigt. – Det är när tekniken havererar som problemen uppstår, här kan det svaja en hel del, säger Mia Jacobsson, kassabiträde.