Fredag 19 juli 2019

Västerbottningen

Åströmska gården i Vindeln är till salu. Foto: EMMA GARZON

Kulturskatt är till salu

Den anrika Åströmska gården är till salu. Utgångspriset? Cirka 2,5 miljoner kronor.

Vindeln · Published jan 21, 2019 at 14:40

De flesta som har varit i Vindeln har nog uppmärksammat Åströmska gården. Bonden Anders Andersson öppnade en lanthandel och drev jordbruk på gården under 1840-talet. Senare övertog sonen Anders Åström fastigheten. Han grundade bland annat Umeå Tjärexport med Scharin. Genom Åströms sonhustru Ingegerd Levander, även kallad tjärdrottningen, levde gården vidare. Hon drev företaget från 1931 ända fram till 1980-talet.

Åströmska gården har en tomtarea på drygt 21 000 kvadratmeter. Utgångspriset är 2 495 000 kronor och driftkostaden är drygt 200 000 kronor per år. Gården är ett lagskyddat byggnadsminne och ska bevaras för kommande generationer.

I dag är huvudbyggnaden och annexet inrättat som hyresbostäder. Lägenheterna är renoverade i omgångar och är av varierande skick. Den senaste större renoveringen var husfasaden som blev klar 2014.

Ulrika vill få fler att lära sig hjärt- lungräddning

Vindeln Under veckan höll ABF kurser i hjärt- och lungräddning i Vindeln. Sjuksköterskan Ulrika Lövgren menar att många har kunskaper om HLR, men att de är dåliga på att repetera dem.