Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Länets skärpta rekommendationer förlängs

Västerbottens skärpta rekommendationer med anledning av pandemin förlängs ännu en gång.

LÄNET · Published maj 6, 2021 at 11:49

Det nya slutdatumet för rekommendationerna är 23 maj. Istället för att undvika onödiga resor fokuserar rekommendationerna nu på att resa smittsäkert och att ha en plan för om man börjar få symptom på covid-19.

– Även om smittspridningen varierar mellan olika delar av länet så behövs det länsgemensamma rekommendationer, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

I nuläget är smittspridningen störst i Umeå området, inte minst bland unga vuxna.

– Läget kan dock snabbt förändras, vi har tidigare haft stor smittspridning i Skellefteå och Lycksele och då lyckats vända den negativa kurvan. Rekommendationerna gäller hela Västerbotten, oavsett var man är, och det är varje individs ansvar att se till att de följs. Det är fortfarande vårt beteende och våra rutiner som kan påverka smittspridningen, säger Stephan Stenmark.

Region Västerbottens rekommendationer

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
  • Dessutom bör alla barn, 0-18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.
Fler nyheter från Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.

Rödå runt: Det nya springloppet för alla

RÖDÅ. I helgen går ett nytt lopp av stapeln. Både barn, nybörjare och mer erfarna löpare har alla möjlighet att testa på den nya banan.
Sport