Lördag 11 juli 2020

Västerbottningen

För första gången någonsin arrangeras Västerbotten Super Randonnée Series som avslutas med ett långlopp längs med Vindelälven och Umeälven. Bilden är från tävlingen Bike Vindelälven 2017. Foto: ARKIV / LEOPOLD SJÖSTRÖM

Långcykling genom länet

I sommar anordnas ett cykellopp genom hela länet. I helgen körs tredje etappen med start i Umeå och kontroller i Nordmaling, Bjurholm, Granö, Vindeln, Åkullsjön och Sävar.
– Det är ingen tävling utan ett lopp där man får utmana sig själv, säger Florian Kynman, arrangör av Västerbotten Super Randonnée Series.

Umeåregionen · Published maj 29, 2020 at 12:00

Två delopp i serien har redan körts.

Nu till helgen startar tredje loppet med start i Umeå och kontroller i Nordmaling, Bjurholm, Granö, Vindeln, Åkullsjön och Sävar.

Fjärde och sista loppet körs i slutet av juni, då starten går i Brännland utanför Umeå.

– Sträckan går upp längs Umeälven ovanför Storuman då man tar vägen mot Sorsele över Giltjaur.

– Från Sorsele följer man Vindelälven ner till Ruskträsk och Lycksele för att sedan vika av mot Ekorrträsk och längs Vindelälven tillbaka, berättar Florian Kynman.

Genom Sorsele kommun ska deltagarna klara att checka in på fem kontroller längs en 60 mil lång bana som bjuder på hela 5 200 meters stigningar, alltså den sammanlagda längden på uppförsbackarna.

Randonnéeserien har en fransk förlaga och syftar till att öka intresset för cykling och ge en upplevelse utöver det vanliga.

Både amatörer och proffs kan ställa upp och alla som klarar att genomföra loppen får medalj.

Den som klarar alla fyra loppen får också en utmärkelse.

På grund av coronapandemin är antalet deltagare begränsad till 50 personer.

Det är ingen tävling utan ett lopp där man får utmana sig själv.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.