Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Långhelg kan ge ökad smittspridning

Valborgsfirande ser ut att ligga bakom mycket smittspridning i länet och nu är regionen oroliga inför den kommande långhelgen.

LÄNET · Published maj 10, 2021 at 13:39

– Nu går vi mot ännu en långhelg med Kristi himmelsfärds och ledighet för många. Det är otroligt viktigt att ni som funderar på vad ni ska göra i helgen följer rekommendationerna om att inte träffa personer utanför din egen bubbla inomhus, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Smittspridningen fortsätter vara högst i Umeåområdet där fallen fortsatt öka, medan de minsakde i Skellefteåområdet och södra Lappland.

Det är framför allt bland yngre som de nya fallen finns.

– I länet har vi en mycket hög vaccinationstäckning för första dosen bland personer som är 65 år och äldre. Det är en effekt som gör att det är få positiva fall bland åldersgrupperna 60–69 och 70 plus, säger Stephan Stenmark.

Trots vaccineringen gäller det att fortsätta följa rekommendationerna, understryker han:

– Våra beteenden och handlanden i vardagen styr hur den närmsta tiden ska bli. Vi har skärpta rekommendationer som gäller hela Västerbotten till och med den 23 maj. Alla som bor eller befinner sig här har ett ansvar att följa dem. Vi kan fortsätta att träffas utomhus och med avstånd, men vi måste fortsatt undvika nära kontakter inomhus och använda munskydd i kollektivtrafiken och när det i övrigt rekommenderas.

Fler nyheter från Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.

Rödå runt: Det nya springloppet för alla

RÖDÅ. I helgen går ett nytt lopp av stapeln. Både barn, nybörjare och mer erfarna löpare har alla möjlighet att testa på den nya banan.
Sport