Tisdag 26 maj 2020

Västerbottningen

Kontantuttagen minskar jämfört med förra året. Foto: ARKIV

Länsbor tar ut mindre kontanter

Länet · Published okt 7, 2019 at 06:15

Den andra halvan av 2018 ökade kontantuttagen i Västerbotten men nu minskar de igen. Under första halvåret 2019 tog varje västerbottning i genomsnitt ut 352 kronor i månaden, en minskning med 14 procent jämfört med förra året.

– Användningen av kontanter fortsätter att minska, vilket innebär att det blir allt dyrare att upprätthålla kontantinfrastrukturen. Utan kommersiell bärighet är det i längden inte rimligt att marknadsaktörer ska tvingas ta hela detta ansvar, säger Johan Nilsson på Bankomat AB.

Men skillnaderna inom länet är stora – i Dorotea var det genomsnittliga uttaget 837 kronor, jämfört med 275 kronor i Skellefteå.

– Det finns många fördelar med övergången från kontanter till digitala betaltjänster, men utvecklingen är inte problemfri. Extra stora är utmaningarna i glesbygden och för personer i digitalt utanförskap, säger Johan Nilsson.

Butiker får fler gratishyror

Vännäs Först bjöd Henna Fastigheter sina lokala handlare på hyran för april. Nu har fastighetsbolaget förlängt gratishyran till maj och juni. "Effekterna av pandemin fortsätter", säger en delägare.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.