Torsdag 9 april 2020

Västerbottningen

Många folkbokförda fel

Sverige · Published feb 28, 2020 at 06:15

Skatteverket bedömer att det finns närmare 200 000 fel i folkbokföringen, dels 119 000 personer som är skrivna på fel adress och dels 65 000 som inte borde vara folkbokförda men är det och 12 000 som borde vara folkbokförda men inte är det.

I det första fallet handlar det framför allt om människor som flyttat från landet utan att anmäla det och i det andra om invandrare som bott och arbetat i Sverige i mer än ett år. Däremot ingår inte människor som befinner sig illegalt eller tillfälligt i landet.

– Indikationer på fel kan vara att en person inte har några inkomster eller myndighetskontakter, eller att en person arbetar eller studerar långt ifrån sin folkbokföringsadress. Även faktiska fel som Skatteverket får rättelser om finns med i underlaget för beräkningen, berättar Nikolay Angelov, analytiker på Skatteverket.

Hörnan flyttar till kyrkan

Vännäs Efter snart fem år lämnar Café Hörnan sitt centrala läge och flyttar ett stenkast bort till Johanneskyrkan. "Det är en ekonomisk fråga", säger Annelie Bäck, diakon.

Kämpar för att rädda företag

Umeåregionen Myndigheter och näringsliv organiserar sig nu på alla nivåer för att mildra coronapandemins effekter. "Nu handlar det om kraftsamling", säger Jonas Nordin, regionchef Företagarna Västerbotten.

Kräver åtgärd i Bjurholm

Bjurholm Kommunen arbetar inte tillräckligt mycket med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på ett av Bjurholms äldreboenden. Det menar tre skyddsombud som lämnat en skrivelse till arbetsmiljöverket.