Tisdag 26 januari 2021

Västerbottningen

"Mitt bästa råd i sommar är att alltid använda bra skyddsutrustning även om jobbet tar lite längre tid. Det är värt det för att slippa göra sig illa", säger läkaren Hans Bergmark. Foto: PRESSBILD

Många olyckor i hemmet sommartid

Länet · Published jul 13, 2020 at 06:15

Sommar och semester innebär för många att jobba i trädgården eller fixa till något i hemmet eller sommarstugan, inte minst när coronapandemin gör att resandet minskar.

Men hemmafixandet leder också till att antalet olycksfall ökar.

– Många bygger och arbetar hemma och gör sig illa. Det är viktigt att tänka på säkerheten. Ha en bra skyddsutrustning och använd exempelvis ordentliga skor när du klipper gräs, säger Hans Bergmark som arbetar vid akutmottagningen vid Skellefteå lasarett.

Huruvida det blir ännu fler olycksfall på grund av "hemester" under pandemin är oklart.

– Det är inget jag har sett en tydlig trend till än men så kan det bli. De skador jag oftast ser hos barn och ungdomar kommer från sport och lek och det vill man inte gärna sätta stopp för. Men skador hemma kan minskas genom att respektera och följa de säkerhetsanordningar som finns på maskiner och verktyg, säger Hans Bergmark.

Fler nyheter från Västerbotten

Hilda måste bo med ko

Vännäs Kvigan Hilda i Kallhögen i Vännäs måste ha en artfrände som kompis. Det är nu klart efter att Högsta förvaltningsdomstolen inte väljer att pröva kammarrättens tidigare dom.
Västerbottningen rekommenderar

Ortsbor överklagar plan om ny brandstation i Bjurholm

Bjurholm Närboende har överklagat ändringen i detaljplanen för Lönnen 4, som antogs 14 december. Överklagandena till mark- och miljödomstolen sinkar inte beslutet var ny brandstation ska placeras.

Trafikverket: "Beklagansvärt"

Hällnäs Renskötarna som var med under helgens olycka i närheten av Hällnäs är kritiska till Trafikverkets hantering av händelsen. Delvis eftersom en ren inte hittades och kunde avlivas först morgonen därpå.