Fredag 7 augusti 2020

Västerbottningen

"Mitt bästa råd i sommar är att alltid använda bra skyddsutrustning även om jobbet tar lite längre tid. Det är värt det för att slippa göra sig illa", säger läkaren Hans Bergmark. Foto: PRESSBILD

Många olyckor i hemmet sommartid

Länet · Published jul 13, 2020 at 06:15

Sommar och semester innebär för många att jobba i trädgården eller fixa till något i hemmet eller sommarstugan, inte minst när coronapandemin gör att resandet minskar.

Men hemmafixandet leder också till att antalet olycksfall ökar.

– Många bygger och arbetar hemma och gör sig illa. Det är viktigt att tänka på säkerheten. Ha en bra skyddsutrustning och använd exempelvis ordentliga skor när du klipper gräs, säger Hans Bergmark som arbetar vid akutmottagningen vid Skellefteå lasarett.

Huruvida det blir ännu fler olycksfall på grund av "hemester" under pandemin är oklart.

– Det är inget jag har sett en tydlig trend till än men så kan det bli. De skador jag oftast ser hos barn och ungdomar kommer från sport och lek och det vill man inte gärna sätta stopp för. Men skador hemma kan minskas genom att respektera och följa de säkerhetsanordningar som finns på maskiner och verktyg, säger Hans Bergmark.

Elitserien nästa för 14-åriga Freja

Konståkning Emilia Wissting tävlar redan i Elitserien i konståkning. Nu får hon sällskap av Freja Jonsson. Därmed har Lycksele Konståkning två åkare på högsta nivå.

Försvunna pojken hittad

Umeå Under onsdagskvällen rapporterades en pojke försvunnen vid Yttersjöviken. Sökinsatserna efter pojken var omfattande och vid 19.30 tiden kunde pojken hittas relativt välbehållen.

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport