Lördag 23 mars 2019

Västerbottningen

Norrlandsoperan på äldreboende i Nordmaling

I eftermiddag fick Strandholmens äldreboende lyssna till musik av en turnerande ensemble från Norrlandsoperan. Ensemble Piazzolla.

Nordmaling · Published mar 15, 2019 at 16:40

Det var en unik musikstund eftersom ensemblen bildats för en enda sexdagarsturné, med bland annat äldreboenden som scener. Strandholmen var deras debutframträdande.

– Vi brukar ungefär en gång om året dela upp symfoniorkestern och åka ut med ett flertal mindre ensembler och spela i mindre former, säger Erik Palm, producent på Norrlandsoperan.

Ástor Piazzolla var en argentinsk kompositör och bandoneonist som utvecklade tangon på sitt eget mycket säregna sätt, med inslag av både jazz och svepande romantiska toner.

För miniturnén har Mikael Augustsson från Stockholm engagerats. Han beskrivs som "en av vår tids främsta bandoneonister och tolkare av Piazzollas musik".

– Man kan säga att bandoneon är som ett dragspel, inte alls lättspelat men trevligt, säger Mikael.

För sången står Norrlandsoperans enda anställda solist, Susanna Levonen.

Halvtimmesframförandet i Strandholmens samlingssal blev mycket uppskattat och applåderades livligt av de äldre. Musiken var ett urval från en längre repertoar som framförs på Levar Hotell ikväll.

Nästa vecka fortsätter turnén till inlandet, med spelningar på äldreboenden dagtid och bokade evenemang kvällstid.

– Ett trevligt sätt att få komma ut och möta en äldre publik, säger en av musikerna.

Fullsatt i samlingssalen på äldreboendet Strandholmen, där det applåderades livligt. "Ett trevligt sätt att få komma ut och möta en äldre publik" säger en av musikerna. Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Få startar nya företag i Vännäs

Vännäs Vännäs hamnar på tredjeplats över de kommuner i landet som har lägst andel nyföretagare. Men samtidigt överlever företagen länge.

Frustration när betalningsmedlen strular

Åmsele Hos lanthandeln i Åmsele är det god ruljangs. Men det är inte alltid det flyter på lika smidigt. – Det är när tekniken havererar som problemen uppstår, här kan det svaja en hel del, säger Mia Jacobsson, kassabiträde.