Lördag 31 oktober 2020

Västerbottningen

Ny hävare i Nordmaling

Räddningstjänsten i Nordmaling har nyligen kvitterat ut sin nya hävare. Räckvidden är 32 meter upp i luften.

Nordmaling · Published mar 15, 2019 at 11:30

Inköpet av nytt höjdfordon hänger samman med nya hyreshuset i Nordmaling.

–  Enligt lag ska alla byggnader ha två utrymningsvägar, där fungerar den nya hävaren som alternativ, den gamla nådde inte tillräckligt högt, säger Curt Byström, räddningschef i Nordmaling.

Hävaren når 32 meter, 10 meter längre än den gamla. Prislappen är också hög, nära sex miljoner kronor.

I första skedet har styrkeledarna fått utbildning, de har sedan hållit internutbildning. Alla ska lära sig köra. Det är ärligt talat en ganska kul arbetsuppgift.

– Det är ockå roligt att vi är först ut med både Scanias nya chassi och Brontos nya skylift, säger Pierre Alm, deltidsbrandman.

Hävaren mäter digitalt hur långt armen når utan att tippa bilen. Största fjärrstyra munstycket kan bevattna 1200 liter i minuten. Det finns en nedfällbar ramp för att evakuera rullstolar. Tack och lov är man fastspänd med sele, stålvajer och karbinhake.

Hävarbilen används vid trafikolyckor eftersom den har signaler och skyltar för att varna trafikanter.

Men sex miljoner är mycket pengar.

– Meningen är att hävaren ska komma till användning, dels i kommunen men vi hyr även ut till exempelvis industrier eller plåtslagare. Men det måste var i närområdet så att den klarar inställelsetiden, säger Byström.

Hyran är 912 kronor i timmen plus moms, inklusive förare.

Kan man hyra den till barnkalas?

– Nej, vi hyr inte ut hur som helst, säger Byström.

Meningen är att hävaren ska komma till användning.

Robin en sekund från medalj

Hässelby IFK Umeå var rikligt representerat i gångna helgs Terräng-SM som sprangs i Hässelby, Stockholm. Robin Rohlén var nära en medalj på herrarnas fyrakilometersdistans.

Försiktig optimism på Renforsen

Vindeln Efter en lång och prövande tid för Renforsens behandlingshem i Vindeln har Statens institutionsstyrelse beslutat att anläggningen får bli kvar i Vindeln, om än med ett minskat antal platser än tidigare.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport