Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Nya björnungar visade upp sig

I fredags fick björnarna på Lycksele djurpark komma ut ur idet. För de tre små björnungarna som fötts under vintern var det extra spännande.
– De var stora i år tycker jag, säger djurparkens vd Iréne Sjögren.

LYCKSELE · Published apr 15, 2019 at 11:00

Tiburtiusdagen, den dag då man pratar om att björnen går ur idet, inföll på söndag. Därför valde Lycksele djurpark att släppa ut sina björnar redan i fredags. Under vintern har det fötts tre björnungar, två hanar och en hona, som för första gången fick utforska världen utanför idet.

Ungarna föddes den 13 januari och väger redan mellan fem och sex kilo.

– De var stora i år tycker jag. De har haft det bra i idet, säger Iréne Sjögren.

Ungarna bars ut i hägnet av tre praktikanter från Grans Naturbruksgymnasium utanför Piteå. De tre eleverna går tredje året på inriktningen djurpark och djur i zoohandel.

– Det var ganska läskigt i början. Jag tänkte att de skulle bita och riva, konstaterade Miranda Lantto från Gällivare.

En annan person som fick närkontakt var Håkan Carlström, styrelseordflörande för Lycksele djurpark. När han fick hålla i en av björn- ungarna slutade det inte bara med en rispa på hakan.

– Han pinkade på mig också, konstaterade han och skrattade.

Planen är att behålla björnungarna i två år för att sedan försöka placera dem i en annan djurpark. De tre björnhonorna som föddes 2017 fick flytta till Parc de Beauval i Frankrike förra året.

Föräldrar är även denna gång björnhonan Beata och björnhanen Gimli.

Två av tre björnungar höll sig ganska nära mamma medan den tredje valde att utforska hägnet på egen hand. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Unesco: Vindelälven blir biosfärsområde

Vindeln Tidigare i dag utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhttátahkkalven till ett biosfärsområde. Området inkluderar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven och sträcker sig från norska gränsen till Bottenviken.

Kommunstyrelsen: Äldreboenden blir kvar

Nordmaling På måndagens kommunstyrelsemöte i Nordmaling föreslogs stora neddragningar. Men äldreboendena Juliagården i Norrfors och Tobiasgården i Gräsmyr blir kvar.