Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Ökad oro över privatekonomin

Sverige · Published jun 12, 2020 at 06:15

Inte oväntat har coronakrisen inneburit att fler oroar sig över sin ekonomi, vare sig det beror på uppsägningar, börsnedgångar eller en allmän osäkerhet – det styrks av en ny undersökning från Länsförsäkringar.

– Resultatet tyder på att många inte har tillräckligt bra uppfattning om hur mycket sparkapital de egentligen behöver. Den som har bättre koll kanske kommer fram till att oron är onödig eller kan ta tag i att förbättra sin situation, så mitt råd är att ta tag i det – redan idag. Ta reda på var pengarna tar vägen en vanlig månad, kontrollera hur ditt försäkringsskydd ser ut om du blir arbetslös och försök prioritera buffertsparandet när du ändå kanske gör av med mindre pengar än vanligt. Det är en bra början för att minska oron, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Hon fortsätter:

– En buffert på två månadslöner är det minsta du behöver ha på ett sparkonto för oförutsedda händelser, men många behöver ha betydligt mer än så. Oron över sparandet på aktiemarknaden påverkas nog av den senaste tidens börsturbulens, men det kan också bero på att man har ”fel” sparande i aktier och fonder. Där ska du bara lägga ditt långsiktiga sparande så du inte behöver oroa dig lika mycket för tillfälliga nedgångar.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Brännlands Wärdshus stängt efter vattenskada

Brännland En stor vattenskada på Brännlands Wärdshus gör att ägarna har tvingats stänga värdshuset i flera månader och säga upp personal.

Oskar Norum kör starkt i USA

Bjurholm Skoterföraren Oskar Norum från Bjurholm presterar mycket bra i den professionella amerikanska skotercrosserien som i helgen tävlade i Dubuque i Iowa där Oskar noterades för en andra- respektive sjätteplacering.

Trafikverket: "Beklagansvärt"

Hällnäs Renskötarna som var med under helgens olycka i närheten av Hällnäs är kritiska till Trafikverkets hantering av händelsen. Delvis eftersom en ren inte hittades och kunde avlivas först morgonen därpå.
Sport