Onsdag 19 december 2018

Västerbottningen

Polisen pratar trygghet i Nordmaling

Nordmaling · Published okt 9, 2018 at 15:40

Polisen befinner sig på eftermiddagen utanför Ica i Nordmaling för att träffa allmänheten.

– Det är vårt absoluta mål att bemanna med så mycket folk vi kan och vara så synliga som möjligt, igenkänning är oerhört viktigt när det gäller att skapa förtroende och trygghet, säger Per Bäckström, kommunpolis i kranskommunerna.

– Som polis kommer man i regel in när brotten redan är begågna men all forskning visar att förebyggande arbete alltid är mest effektivt, säger han.

Medborgarlöften är en reform som innebär att kommunen och polisen samordnar resurser och presenterar gemensamma löften om insatser utifrån medborgarnas önskemål.

– Inbrott, narkotika och buskörning brukar var de vanligaste samtalsämnena, men Nordmaling är lågt representerat i brottsstatistiken och tryggheten upplevs hög, säger Bäckström.

Madelaine Jakobsson, kommunalråd, är också på plats för att manifestera samarbetet mellan kommunen och polisen.

– Jag tycker medborgarlöften är bra eftersom det blir praktiskt och konkret, jag hör att det uppskattas av medborgarna, säger Jakobsson som delar ut isskrapor med kommunens nya logga.

När är det dags att lägga på vinterdäcken?

– Jag tycker de ska på nu, vi har haft en del halkrelaterade trafikolyckor och akuten fylls redan av fallskador, säger Per Bäckström.

Vännäs kommunbudget vänder uppåt mot plus

Vännäs Tidigare i höst var Vännäs kommun på väg att missa det budgeterade resultatet för 2018 Men strax före årsskiftet pekar prognosen uppåt igen.

Trafikverket gör omtag om järnvägen i Sävar

Sävar Trafikverkets beslut om Norrbotniabanans dragning förbi Sävar skulle ha presenterats kring årsskiftet. Nu stoppas beslutet och Trafikverket inleder en ny utredning om...