Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Regionen förlänger skärpta rekommendationer

De skärpta lokala rekommendationerna med anledning av pandemin förlängs ännu en gång.

LÄNET · Published maj 20, 2021 at 11:40

Rekommendationerna, som ursprunligen infördes i februari, förlängs nu till 31 maj.

– Motivet till ytterligare en förlängning är att det fortfarande är många positiva fall och vi vill inte se ökningar. Vi måste fortsätta hålla oss till att träffa få människor en period till för att vi ska få den succesiva minskning av antalet fall som det finns förutsättningar för, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, och fortsätter:

– Det är ingen naturlag som säger att fallen fortsätter nedåt oberoende av hur vi agerar när vi fortfarande har många som inte vaccinerats ännu i länet.

Västerbottens rekommendationer

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets.
  • Undvik kollektivtrafik och platser som exempelvis köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Om du måste resa, gör det så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
  • Dessutom bör alla barn, 0–18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

Källa: REGION VÄSTERBOTTEN

Fler nyheter från Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.

Rödå runt: Det nya springloppet för alla

RÖDÅ. I helgen går ett nytt lopp av stapeln. Både barn, nybörjare och mer erfarna löpare har alla möjlighet att testa på den nya banan.
Sport